Začíná registrace na očkování proti covidu. Hlásit se mohou přes web nebo telefon senioři nad 80 let

15. leden 2021

Registrace na dobrovolné očkování proti covidu-19 začne v pátek 15. ledna v 8.00 hodin. Hlásit se mohou lidé starší 80 let přes web nebo přes telefonní linku 1221. 

Zájemci se nejprve musí zaregistrovat, pak až si mohou rezervovat místo, a to na stránkách registrace.mzcr.cz nebo lince 1221. Ta kvůli tomu bude posílena. „Je jasné, že její zátěž bude větší než doposud,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V registraci vyplní telefonní číslo, načež jim přijde PIN 1. „Poté vyplní ve formuláři jméno, příjmení, číslo pojištěnce, pojišťovnu, místo, kde by chtěli být očkovaní a odešlou registraci. Následně dostanou PIN 2 pro vstup do rezervace. Nemusí proběhnout ve stejném termínu. Záleží na tom, kolik volných očkovacích termínů je volných,“ popsal ministr.

Termín druhé dávky se pak vytvoří automaticky. „Ale bude možné je ještě upravit, o tom ještě budeme informovat,“ doplnil Blatný. 

Od příštího týdne se podle něj budou lidé očkovat už druhou dávkou. Jedním z nich bude i premiér Andrej Babiš (ANO). „Nechám se očkovat v pondělí,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci.

Lidé podle Blatného dostanou potvrzení o provedené vakcinaci. „Certifikát občan obdrží od očkovacího místa v tištěné i elektronické podobě,“ upřesnil. Heslo k certifikátu zaslaného e-mailem dostanou prostřednictvím SMS.

I pro zdravotníky

Od 18. ledna nebo nejpozději 22. ledna bude i pro zdravotníky možno registrovat se přes tento centrální rezervační systém. „Důvodem tohoto odkladu je zabránění zneužití tohoto systému, pokud by někdo nebyl zdravotník, ale vydával se za něj. Přes víkend bude systém provázán se seznamem zdravotníků,“ vysvětlil ministr.

Očkování dobrovolníků je podle Blatného řešitelné skrze zdravotnická zařízení. Systém je po 18. lednu nebo 22. lednu do rezervačního systému nepustí. Bude přístupný pouze pro zdravotníky.

Naočkovaných v České republice je podle premiéra Babiše nyní hlášeno 70 798, v reálu jich je ale podle něj podstatně víc.

Podle vakcinační strategie za leden a únor bude v první etapě očkováno asi 830 000 lidí. Už začalo očkování zaměstnanců nemocnic, záchranných služeb a klientů a zaměstnanců domovů pro seniory a dalších lůžkových zařízení sociálních služeb.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio