Ženy prchají před válkou i v pokročilém stadiu těhotenství. Porodnice v Praze a okolí jsou na to připraveny

23. březen 2022

Už více než 200 tisíc lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajinu dostalo v Česku speciální víza. Ta jim v tuzemsku zajišťují přístup nejen na trh práce a ke vzdělávání, ale také k veřejnému zdravotnímu pojištění. Plně hrazenou lékařskou péči tu mají i těhotné ženy, některé z nich už v uplynulých dnech porodily. 

Péče o novorozence

Čtěte také

První miminko se narodilo už na začátku března v hořovické nemocnici. Ukrajinka Ivanna musela se svou dvouletou dcerkou opustit svou rodnou zemi v pokročilém stadiu těhotenství. Do hořovické porodnice ji dovezl její tatínek, který v Česku dlouhodobě žije. Manžel Ivanny zůstal na Ukrajině. Další děti se narodily například v porodnici v Benešově nebo Mladé Boleslavi. Desítky žen jsou pak k porodům registrované nebo se nechaly po příjezdu do Čech ošetřit na gynekologii. Nejvíce těhotných i porodů pak eviduje hlavní město, a to jak Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice, tak i třeba Thomayerova nemocnice nebo Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí. I tam se ale jedná maximálně o desítky pacientek.

Porodnice v Praze i ve středních Čechách situaci zvládají. Podle středočeského radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka z ODS zatím není v kraji žádná porodnice, která by byla přetížená. Důležité je podle něj především to, aby se rodičky registrovaly k porodům nejen v pražských, ale také středočeských porodnicích, tím uleví případnému náporu v hlavním městě. Spolu s dalšími lékaři proto vytvořil leták, který těhotné ženy v češtině i ukrajinštině informuje o tom, v jakých městech najdou porodnici.

S překladem pomáhá zdravotnický personál i uklízečky

Podle porodníka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Antonína Pařízka řeší hlavně jazykovou bariéru. „Ty ženy obvykle mluví rusky, pochopitelně ukrajinsky. Ale některé neumí ani rusky. My jsme museli vyčlenit sestřičky, porodní asistentky nebo tady máme dvě lékařky přímo z Ukrajiny, takže ony s nimi mluví rodným jazykem.“

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pomáhají s překladem také uklízečky, které se dorozumí ukrajinsky nebo rusky. Dalším problémem je fakt, že ženy odchází z Ukrajiny narychlo, nemají tak u sebe žádné zdravotní záznamy ani výsledky posledních vyšetření. A také dochází k častějším potratům, ženy jsou velmi vystresované, často neví, co s nimi bude, jak dlouho se tu zdrží nebo kdy znovu uvidí svou rodinu.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio