Zrození, život a smrt. To vše najdete v Hrdličkově muzeu člověka

Malé muzeum ve Viničné ulici na Novém Městě je součástí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Za jeho vznikem v roce 1937 stál významný antropolog Aleš Hrdlička, který přišel s koncepcí expozice a byl i hlavním finančním donátorem.

"Doktora Hrdličku ovlivnily jeho zkušenosti z práce kurátora antropologických sbírek v americkém United States National Museum ve Washingtonu," říká odborná lektora Zuzana Schierová. V muzeu jsou mimo jiné k vidění tři tisíce let staré mumie z egyptského Údolí králů, posmrtné masky, kolekce trepanovaných a deformovaných lebek, sbírka primátů a další stovky exponátů. "Pořádáme také workshopy, jako například Sběratelé kostí, kde se účastníci podrobněji seznámí s prací antropologa a mohou si sami zkusit sestavit lidskou kostru, " dodává Zuzana Schierová.

Vedle klasických sbírek pořádá muzeum cyklus Umělecké intervence, kdy umělci zasadí svá díla do unikátního prostředí historické budovy. Nejbližší chystanou výstavou bude Phantom Models IV od Itala Christiana Fogarolliho.

Objevíte tu sbírku trepanovaných i deformovaných lebek
Jedna z mumií z lokality Dér el-Medína, žena, která před 3 tisíci lety byla určitě pohledná
Hrdličkovo muzeum člověka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.