Brutalistický skvost české architektury postupně ožívá. Rozsáhlá obnova vrací hotelu Intercontinental lesk

10. květen 2023 14:53

Stojí v historickém centru Prahy, byl postaven v letech 1968 až 1974 pod vedením Karla Filsaka a představuje vrchol brutalismu. To je v kostce hotel Intercontinental, který pamatuje takové hosty, jako je třeba legendární král popu Michael Jackson. Dnes ale prochází rozsáhlou rekonstrukcí. 

„Ten dům není zapsanou nemovitou kulturní památkou. Nicméně my se na něj díváme jako na výjimečnou architekturu svojí doby. Nositele toho, čemu my říkáme Gesamtkunstwerk, to znamená takové unikátní symbiózy práce architektů, výtvarníků a řemeslníků, která vlastně ukazovala pestrou škálu, kvalitu české kultury na konci 60. let,“ popisuje architekt Marek Tichý, který se svým týmem celou rekonstrukci hotelu řídí.

Stavebně technický stav fasád a celé řady rozvodů byl podle něj tristní. „Jsme nuceni celou řadu věcí sanovat, rekonstruovat a v některých případech i celé části stavby sejmout a znovu postavit.“

Létající redaktorka Sabina Vosecká na střeše hotelu Intercontinental

„Místo, před kterým stojíme, je nový vstup do konferenčního centra. To je vlastně ten obnovený konferenční sál, rekonstruovaný podle původního návrhu s interiéry Jana Šrámka. Jak vidíte, jsme vlastně mezi objektem hotelu a objektem původní provozní budovy ve vnitrobloku směrem do Starého Města, který spojovala taková nevzhledná železobetonová deska,“ pokračuje Marek Tichý.

Desku stavbaři bourají, aby tu v budoucnu byl bezbariérový prostor. „Je to místo, které potom povede přímo před školu Curieových. To bude bezbariérová lávka pro děti a vlastně to protne ten prostor, který byl historicky zavřený veřejnosti. My z něj děláme otevřený veřejný městský prostor.“

Poslechněte si celou reportáž o budoucnosti hotelu Intercontinental.

Navštívit ho můžete díky akci Open House Praha, která se koná 20. a 21. května. Otevřená bude také naše rozhlasová budova v Karlíně, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související