Výstava organické architektury ve Winternitzově vile ukazuje hledání harmonie mezi lidským obydlím a přírodou

13. duben 2023 10:00

Mezi přírodou a člověkem: Po stopách organické architektury, tak se jmenuje výstava, která představuje unikátní stavby z různých období a zemí od 20. do 70. let minulého století. Navštívit ji můžete ve výstavních prostorech Winternitzovy vily.

„Organická architektura se snaží najít co největší harmonii mezi lidským obydlím a přírodním prostředím. Používá přírodní materiály a hledá alternativu k takovému tomu hlavnímu proudu funkcionalistické architektury 20. století,“ vysvětluje Adam Štěch, kurátor výstavy ve Winternitzově vile.

„Z mého archivu jsem vybral asi 250 domů, které jsem během posledních zhruba deseti let navštívil v různých zemích světa. A ukazuji na nich, jakým způsobem se organická architektura mohla projevovat v průběhu 20. století,“ doplňuje.

První organické domy začaly vznikat ve Spojených státech ve 20. letech. Organická architektura si ale našla cestu i do prvorepublikového Československa. Najdeme ji i v portfoliu architekta Richarda Podzemného.

„Což byl architekt, který je známý svými funkcionalistickými stavbami, ale na sklonku 30. let také navrhl zajímavý domek. Nachází se v Posázaví v Mnichovicích a je inspirován těmi wrightovskými principy, pro českou architekturu je poměrně hodně netypický, takových příkladů tady moc není,“ uzavírá Adam Štěch.

Výstavu Po stopách organické architektury můžete navštívit ve Winternitzově vile až do 9. července. Poslechněte si o ní více informací v reportáži.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související