České muzeum hudby zve do říše kouzel, pohádkových bytostí a lidových příběhů

Byla nebyla jedna výstava a ta dostala název Hudba a pohádka. Zrodila se v Českém muzeu hudby a měla se k světu. Na své exponáty lákala děti i dospělé. Takhle nějak by vyprávění o této pohádkové výstavě mohlo začínat. Uměleckých děl a hudebních motivů, které jsou inspirovány příběhy o tajemných bytostech, čarovných nástrojích, princeznách a pokladech, je mnoho. Proto se výstava nakonec omezila na umělecká zpracování lidových pohádek, které vznikly před rokem 1989.

Výstava Hudba a pohádka je pozvánkou do světa kouzel, říše mluvících zvířat, vodníků, čertů i udatných rytířů. Stačí vstoupit a obklopí vás kulisy nejznámějších prostředí, v nichž se lidové pohádky odehrávají. "Je to scénograficky pojaté. Přechází se od chalupy, pohádek o hloupém Honzovi, přes humna, čili pohádky o zvířátkách, a les. Potom tam máme zmíněné kouzelníky, vodní svět, draka, peklo, kouzelné hudební nástroje a nakonec hrad nebo zámek, kde každá hezká pohádka končí," popisuje autorka výstavy Dagmar Štefancová.

Součástí výstavy jsou také loutky, plakáty, cenná vydání některých knih, staré tisky nebo partitury. Pro děti je připraven i dostatek interaktivních prvků, u kterých je sahat, brát do ruky a zkoušet přímo žádoucí. Jednotlivá prostředí pak doplňují audio ukázky. "Hudba je velice důležitá v celé výstavě, zní do prostoru a v každé té malé místnosti jsou sluchátka, kde jsou zajímavé nahrávky. Na několika místech jsou i ukázky z filmů, jak hraných, tak třeba loutkových," dodává Dagmar Štefancová. Výstava Hudba a pohádka bude v Českém muzeu hudby k vidění až do října 2018. www.nm.cz/Ceske-muzeum-hudby

Celá výstava je scénograficky pojatá a pohádkové prostředí se mění
Jedním z klasických prostředí lidových pohádek je vodní říše
Zámecká komnata je plná princezen a hudby z pohádek
Ilustrace k písni Pohádka z roku 1922
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.