Chybí člověku od narození půl promile alkoholu v krvi? Švandovo divadlo uvádí adaptaci filmu Chlast

2. květen 2023 10:00

Dánský snímek Chlast režiséra Thomase Vinterbega získal v roce 2021 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Adaptaci úspěšného dramatu uvádí Švandovo divadlo, režie se ujal Thomas Zielinski.

Co vám udělá půl promile alkoholu v krvi denně se životem? Pomáhá řízená opilost k sebejistějšímu vystupování, šťastnějšímu manželství nebo dokonce k vytoužené partnerce? To vše se snaží zjistit inscenace Chlast.

„Je o zábavě, o večírcích, o společných chvílích, ale taky o propadech a kocovinách. Jak emocionálních, tak těch fyzických,“ vysvětluje režisér Thomas Zielinski svůj pohled na látku, kterou z filmového plátna převedl na jeviště. Hlavní role učitele dějepisu Martina se ujal hostující Petr Stach.

Režisér inscenace Chlast Thomas Zielinski

„Vypadá to, jako by procházel krizí středního věku, ani doma mu to se ženou neklape. Tak se spolu se svými kolegy ze školy rozhodne ověřit teorii jednoho norského psychiatra, že člověku od narození chybí v krvi půl promile alkoholu. To je zdrojem někdy úsměvných a někdy méně úsměvných situací,“ popisuje.

Podle režiséra je ale inscenace hlavně o vztazích. „Taky nabízí možnost nahlédnutí do křehkých mužských duší, které jsou v primárně patriarchální české společnosti vnímané jako maskulinně dominantní a ono to tak možná ani není,“ uzavírá Thomas Zielinski.

V čem vidí Petr Stach hlavní rozdíl mezi filmem a divadelním zpracováním? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související