Chytré lampy veřejného osvětlení dobíjejí také elektromobily. Na Vinohradech je v provozu 13 takových stanic

15. prosinec 2022 09:00

Do roku 2030 by mohlo být v Česku podle odhadů až 100 tisíc elektromobilů. Nejvíce pak v hlavním městě. Praha se proto rozhodla zprovoznit nové nabíjecí stanice. Řidiči je najdou ve stožárech chytrých lamp veřejného osvětlení na Vinohradech. U jedné z nich v Moravské ulici se byla podívat reportérka Karolína Burdová.

Nabíječky jsou zabudovány do vybraných městských lamp, díky tomu nejsou na chodnících další sloupky. Jde o černý box, u kterého řidiči najdou kabely i piktogramy vysvětlující, jak stanici použít. Většina stanic umožňuje současné nabíjení dvou vozidel a na Vinohradech vzniklo celkem 13 nových nabíječek.

Do konce roku mají Pražané možnost nabíjet svůj vůz zdarma bez registrace, je jen potřeba připojit kabel. Od příštího roku bude možné nabíjet dvěma způsoby. První z nich je jednorázové dobití bez registrace přes QR kód, druhý pak registrace na webových stránkách prahanabiji.cz, kde řidič získá dobíjecí čip.

„Prostřednictvím registrace dochází ke zúčtování fakturou, platební metody si tam můžete vybrat. Výhoda registrovaného zákazníka znamená nižší cenu při nabíjení, ale také dostupné zákaznické služby,“ vysvětluje Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy.

Nabíjení elektromobilu

Nabíjecí stanice najdou lidé nejen v ulici Moravská, ale také třeba v Korunní, Chodské, Kladské nebo Slezské. V budoucnu začnou fungovat i na dalších místech.

Kde? Poslechněte si celý příspěvek od reportérky Karolíny Burdové.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související