Monitoring veřejného osvětlení pomáhá odhalit černý odběr elektřiny. K lampám jsou připojeny reklamní cedule i auta

15. září 2022 10:00

Blíží se podzim a dny, kdy se v ulicích víc svítí. Právě v tomto období zaznamenává společnost Technologie hlavního města Prahy častěji podezření na to, že se lidé připojují k lampám jako zdroji elektřiny načerno. Vloni takto odhalili osm případů, letos už devět. Ten poslední teď v září. Na dispečinku jim to od přelomu roku pomáhají zjistit takzvaná chytrá zapínací místa, která nejen lampy napájí.

„V té základní ploše vidíme všechna zapínací místa zelená, to znamená, že jsou v pořádku. Potom tady máme druhou záložku, takzvané upozornění, a tam vidíme červená zapínací místa, kde vznikl nějaký alarm, nějaká notifikace,“ popisuje technik Michal monitory na svém stole.

Při podezření na černý odběr je potřeba na místo vyslat kontrolu

„Tady vidíme aktuální odběry proudu a ta hodnota je už na 15 ampérech. To znamená, že je tam o hodně větší odběr, než je normální.“ V takovém případě volá Michal posádku, která místo prověří.

„Zpravidla se jedná o přídavná světla nebo nějaké reklamní cedule, domácnosti bezdomovců, setkali jsme se v letošním roce se třemi případy, kdy napájeli ledničku a televizi. V několika případech se jednalo o černý odběr elektrické energie pro napájení autobaterie vozidla,“ popisuje místopředseda představenstva Technologií hl. m. Prahy Tomáš Novotný.

Pokud posádka černý odběr potvrdí, předá případ policii

Pokud posádka v terénu černý odběr potvrdí, zabývá se případem policie. „Rád bych zdůraznil a varoval všechny občany, že se jedná o trestný čin a současně je to věc, která je poměrně nebezpečná, hrozí vážný úraz elektrickým proudem,“ dodává Novotný.

Poslechněte si celou reportáž Kristýny Vašíčkové o černých odběrech.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio

Související