Jednotná registrace i platba za sdílená kola a auta. Aplikace PID Lítačka bude mít nové funkce

31. srpen 2022 09:01

Cestující i řidiči v pražské a středočeské dopravě by zhruba do dvou let měli mít k dispozici nové funkce aplikace PID Lítačka. Pražský magistrát do ní chce přidat přehled volných míst na záchytných parkovištích ve středních Čechách, ale také možnost rezervace a platby sdílených dopravních prostředků.

Čtěte také

Přehled o parkovištích už částečně v aplikaci PID Lítačka dnes funguje, ale jen na území Prahy. Nově by se zde měla ukazovat data o obsazenosti parkovišť P+R i v místech, která s hlavním městem sousedí, a odkud se dá do Prahy pokračovat třeba vlakem.

Navíc by měla tato funkce umět vyřídit platbu a řidiče k parkovacím domům rovnou navigovat. Hlavní město si od toho slibuje úbytek aut na silnicích i větší vytížení spojů veřejné dopravy.

Sdílené dopravní prostředky jen s jednou registrací

Praha chce v aplikaci vytvořit jednotné prostředí pro všechny společnosti, které nabízejí sdílené dopravní prostředky. Odpadala by tak nutnost registrovat se u každé firmy zvlášť a třeba znovu nahrávat řidičský průkaz nebo platební kartu.

Čtěte také

Nebude tak nutné instalovat další aplikace, uživatel si rovnou může naplánovat celou cestu a přes aplikaci si zaplatit například jízdenku MHD, na přejezd do dalšího místa pak sdílené kolo nebo následně na převoz většího nákupu sdílené auto.

Pilotní projekt bude mít 4 etapy a potrvá 28 měsíců. Plán je takový, že zhruba za rok a půl by mělo být možné používat v testovacím režimu jednotné prostředí pro půjčování aut a kol, zhruba o půl roku později by v Lítačce měly být přehledy o volných kapacitách a cenách parkovacích domů.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související