Cílem je vrátit to do podoby při otevření a uctít Karla Pragera, říká o rekonstrukci IPRu jeho ředitel Ondřej Boháč

29. květen 2023 12:26

Hodně světla, několik map města a také originální křeslo slavného architekta Karla Pragera.Tak by se v kostce dala popsat kancelář ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy Ondřeje Boháče. Právě tady se s ním sešla létající redaktorka Sabina Vosecká a ptala se ho na budoucí opravy.

Komplex budov Karla Pragera, kde sídlí IPR a CAMP

Emauzský areál u Karlova náměstí, ve kterém sídlí Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy a Centrum architektury a městského plánování, čeká rekonstrukce. Jedná se o padesát let starý komplex budov od architekta Karla Pragera.

„Tehdy se to jmenovalo Sdružení projektových ateliérů. Je to pozitivně unikátní v tom, že je to jedna z těch budov, které vznikaly v období brutalismu a zůstaly sloužit svému účelu. Ty budovy byly stavěny kvůli tomu, aby se tady projektovala a plánovala Praha,“ nastiňuje Ondřej Boháč.

Opravovat by se měla nejen střecha, fasáda a izolace budovy, úpravami projde i venkovní prostor.

„Naším cílem je to vrátit pokud možno do podoby, kdy se to před těmi padesáti lety otevíralo. To znamená uctít Karla Pragera. Samozřejmě ta budova technologicky zestárla, degradovala, mění se technologie, trochu by se asi změnil a doupravil ten nosný systém budov, ale návštěvník by z venku neměl poznat nic, naopak,“ dodává Boháč.

Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy.

V Centru architektury a městského plánování můžete až do 20. srpna navštívit výstavu Iwan Baan: Prague Diary. Jde o poetický obraz Prahy v podání fotografa Iwana Baana.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související