Co Pražany nejvíce trápí? O výsledcích průzkumu Hospodářské komory hl. m. Prahy hovořil Petr Michal

Obyvatelé Prahy mohli díky průzkumu jasně formulovat priority, kterými by se zástupci města měli zabývat. Co mezi ně patří?  Na to se Štěpánka Duchková v pořadu K věci ptala předsedy představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy Petra Michala.

Hospodářská komora hl. m. Prahy pomocí průzkumu zjišťovala, co obyvatele metropole nejvíc trápí. Výsledky ukazují na tři základní témata, která lidé zmiňují nejčastěji. Hlavním problémem je pro ně automobilová doprava, následuje parkování a dostupnost bydlení. „A potom také řešení situace s bezdomovci a narkomany. Naopak na posledním místě skončila problematika smart city a dostupnost kulturního a sportovního vyžití,“ dodává Petr Michal.

Všichni zúčastnění u jednoho stolu

Cílem průzkumu bylo získat aktuální data o problémech, které jsou v hlavním městě prioritní. V dotazování obyvatel by Hospodářská komora ráda pokračovala. „Hospodářská komora jako zákonný zástupce podnikatelů má dobrou pozici k tomu, aby formulovala veřejná témata. Jestli můžeme nějak přispět k životu v Praze, tak to spočívá právě v tom, že pojmenujeme ta konkrétní témata, nikoliv ta a priori politicky líbivá.“

Jedním z konkrétních kroků by mělo být vytvoření série debat právě na téma dopravy, dostupnosti bydlení a koncepce bezpečnosti. „Nám se velmi osvědčil model, který jsme použili v září a říjnu loňského roku, to je malý otevřený kulatý stůl se všemi podstatnými, kteří k danému tématu mají co říci. Čili k tématu dopravy bychom rádi pozvali investora, což je hlavní město Praha, projektanty, stavební firmy i zástupce odborné veřejnosti. Hospodářská komora tedy v prvním pololetí uspořádá sérii kulatých stolů, aby podle Saturnina uvedla věci na pravou míru,“ popisuje Petr Michal.

Jaký je koncept těchto kulatých stolů? Proč by měla Hospodářská komora vystoupit ze stínu neviditelnosti? A kolik firem a podnikatelů zkrachovalo kvůli covidu? Poslechněte si celý rozhovor s předsedou představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy Petrem Michalem.