Dětství s vůní vanilky i pachutí alkoholu. Mámu za pití neobviňuju, ona v tom vyrostla, ohlíží se cukrář Josef Maršálek
Vařil v Indii, dezerty chystal i pro britskou královskou rodinu a dnes s ním podle stejnojmenné soutěže peče celé Česko. Cukrář Josef Maršálek ale sladký život rozhodně neměl vždycky. I o tom promluvil v pořadu Až na dřeň.
Josef Maršálek vyrostl na vesnici. Dětství na venkově si prý ale nevážil. „Já jsem tam strádal. Chtěl jsem dělat dorty, nebo být výtvarníkem. Navenek jsem byl v pohodě, ale uvnitř jsem trpěl.“
Nic není zadarmo
Jeho rodina navíc dostala po revoluci hospodářství a obrovská pole. Malý Josef tak spoustu času trávil na poli těžkou prací. „Dnes s obrovským odstupem bych ale neměnil. Naučil jsem se tím, že nic není zadarmo a že za vším stojí obrovský kus práce.“
Dětství známého cukráře ale bylo především voňavé a spojené s babičkami, které skvěle pekly a vařily. „Dodnes si pamatuji na své třetí narozeniny, kdy jsem od tety Viktorky dostal ořechový dort s máslovým krémem,“ vzpomíná.
Vždycky jsem chtěl dělat dorty, babičky mě nevyhazovaly a k práci mě pouštěly, za to si jich strašně vážím.
Josef Maršálek
Když do života vstoupí alkohol
Až do desátého roku života bylo jeho dětství naprosto ukázkové. Pak se ale k vůni vanilky přidala pachuť alkoholu, kterému propadla jeho maminka. „Ona byla v té vesnici strašně nešťastná a mockrát jsem slyšel, jak prosí tatínka, abychom se odstěhovali. Nechtěla, abychom museli dřít na poli.“
Její otec, kterého velmi milovala, měl navíc stejný problém, byl alkoholik. „Všechno jsem to ale samozřejmě pochopil až mnohem později. Mámu za pití neobviňuju, ona v tom vyrostla. Některé věci se v životě prostě nepovedou. Tehdy mi bylo hlavně líto mojí sestry, které bylo teprve pět let.“
Jaké bylo opustit rodinu a odjet do neznáma? Do zahraničí se nikdy nechystal, proč tam nakonec strávil 12 let? Jak těžký byl pak návrat do vlasti? A co ho přivedlo do soutěže Peče celá země? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Josef Maršálek: V pořadu Peče celá země bych vystupoval i zadarmo. Je to noblesní práce
Pracoval v londýnském obchodním domě Harrods a připravoval dezerty i pro královskou rodinu přímo v Buckinghamském paláci. V Česku je známý z pořadu Peče celá země.
-
Slovo přiměřeně ve svém slovníku cukráři nemají, říká Josef Maršálek
Co je to česká cukrařina? Třeba indiánek z bílkového sněhu, likérová špička, rakvička se šlehačkou, punčový řez, pražská koule nebo laskonka.
-
Stres do kuchyně nepatří. To se pak krémy srážejí a těsto nekyne, radí cukrář Josef Maršálek
„Cukrářem jsem chtěl být od tří let. A rodiče dělali vše pro to, abych jím nebyl,“ prozradil v Radiocafé známý pekař a cukrář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.