Díky dceři jsem objevila další rozměr lásky, prozrazuje sopranistka Markéta Fassati, která stojí za Kostelními slavnostmi

27. červen 2021

Vyrůstala obklopena hudbou a svůj život si bez ní ani neumí představit. Vystudovala AMU a během své kariéry už zpívala na mnoha světových pódiích. O cestování, mateřství a také o Kostelních slavnostech, které vznikly během pandemie, se v pořadu Až na dřeň rozpovídala známá sopranistka Markéta Fassati.

„Když nám covid znemožnil vystupovat, nedokázala jsem nic nedělat. A protože jsem se narodila v Praze 1, tak jsem vymyslela projekt Kostelních slavností,“ popisuje Markéta Fassati, jak vznikly slavnosti, během kterých se jednou za měsíc představí jeden kostel za doprovodu krásné hudby.

„Pandemie mě posunula v mnoha směrech. My z klasické hudby jsme zvyklí plánovat dlouho dopředu. Najednou jsem byla nucena vystoupit ze své komfortní zóny a jsem teď mnohem flexibilnější. Moc ráda jsem si četla komentáře pod videi se slavnostmi, ale živí diváci mi chyběli,“ říká v pořadu Až na dřeň pěvkyně, která má přes léto naplánováno mnoho zahraničních vystoupení.

Přejít k jiné hudbě si nedokáže představit

Klasická hudba není a nikdy nebude mainstream, je přesvědčena sopranistka Fassati. „Je to hudba pro lidi, kterým čas plyne trochu jinak,“ vysvětluje s tím, že na svých koncertech ráda propojuje mnoho století. „Na mých koncertech začínáme třeba u baroka a končíme filmovou či muzikálovou hudbou. Hudba zkrátka jde propojit a nepatří do žádných škatulek.“  Sama sebe si prý v popu ani v muzikálech nedokáže představit. „Kdybyste ale viděla, co poslouchám v autě. Hudba tam jede nahlas a klasika to fakt není,“ dodává s úsměvem.

A jak známou sopranistku změnilo mateřství? Podle diváků má prý díky němu hlubší a vyzrálejší hlas a nejen to. „Díky dceři jsem objevila další rozměr lásky,“ prozrazuje.

Markéta Fassati má pět sester a všechny mají k hudbě kladný vztah. „Jako dítě jsem nebyla žádný svatoušek, ale vždycky do mého života patřila hudba. Kromě toho jsem chodila na balet, jezdila na koni, ale bez hudby by to nešlo.“ Právě díky hudbě žila Markéta Fassati dlouho v zahraničí a všude zpívala v jazyce dané země. „Hodně mě bavilo zpívat japonsky nebo čínsky,“ dodává.

Poslechněte si rozhovor s Markétou Fassati. Dozvíte se také, proč známá sopranistka přestala jezdit na motorce nebo proč je dobré znít v japonských výtazích.