Druhá etapa rekonstrukce Barrandovského mostu skončí 3. září. Čekají ho ještě zatěžovací zkoušky

24. srpen 2023 10:00

Už příští víkend má skončit letošní etapa velké rekonstrukce Barrandovského mostu. Dělníci mají zásadní práce hotové, konstrukci ještě příští týden prověří zatěžovací zkoušky. Barrandovský most, i vytížený sjezd z Barrandova na Jižní spojku, by měl být od 3. září průjezdný, řidiči ale musí počítat ještě nějakou dobu s dílčím omezením.

Nejdůležitější součást letošní etapy rekonstrukce je hotová, jde o rampu z vytížené ulice K Barrandovu. Poslední práce se podle vedoucího stavby Martina Řediny týkají hlavně mostu samotného.

„Byla položená vyrovnávací vrstva z UHPC betonu, hydroizolace, byly zhotoveny betonové římsy, sloupky budoucích svodidel, teď probíhá pokládka asfaltových vrstev. Barrandovská rampa je hotová úplně, tam také probíhá pokládka asfaltových vrstev,“ upřesňuje.

Silničáři podobně jako loni narazili na komplikace, se kterými projekt nepočítal. Tentokrát je ale dokázali vyřešit, aniž by to znamenalo posunutí termínu dokončení.

„Například na barrandovské rampě jsme při odbourání těch kotevních čel zjistili, že je tam mnohem více kotev, než bylo známo z dobové dokumentace. Místo osmi jich tam bylo zhruba kolem třiceti, všechny předpínací kabely se musely doinjektovat a kotevní čela zasanovat, zabetonovat,“ doplňuje vedoucí stavby.

Hlavní práce dělníků mají skončit v neděli 3. září ráno, další zhruba dva týdny ale na mostě zůstane ještě dílčí omezení.

„Nastane ukončení dopravních opatření a spuštění rampy K Barrandovu, potom asi 14 dnů budou probíhat práce na předpolí Barrandovského mostu. Ze čtyř pruhů, které jsou standardně v provozu, bude omezen jeden pruh ze směru ze Smíchova,“ říká náměstek ředitele Technické správy komunikací Josef Richtr.

Zatěžovací zkoušky mostu

Už příští týden od středy 30. srpna musí řidiči počítat také se dvěma nočními uzavírkami. Celkem šest nákladních aut, každé s váhou téměř padesát tun, prověří při zatěžovací zkoušce pevnost mostu.

„Dojde ke kompletnímu uzavření jižního mostu, objízdné trasy budou vyznačeny. Směr, který půjde ze Smíchova, bude veden v protisměru. Plánujeme tyto práce od 21 hodin do 5 hodin do rána, budeme je dělat dva dny po sobě. Ty zkoušky jsou důležité k tomu, aby mohl být most uveden do zkušebního provozu a následně zkolaudován,“ popisuje Josef Richtr.

Další etapa opravy Barrandovského mostu bude následovat příští rok.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související