Elektromobilita v praxi. O výdrži baterie, dobíjecích stanicích i řešení požáru s odborníkem Tomášem Hambergerem

Blíží se konec prodeje aut se spalovacím motorem? Máme se obávat nedostatku veřejných dobíjecích stanic? A jak dlouhou životnost má baterie elektromobilu? Nejen na tyto otázky odpovídal ve studiu Rádia Praha odborník na moderní technologie a také ambasador elektromobility Tomáš Hamberger.

V médiích se objevila informace, že od roku 2035 nebude možné prodat v EU nové auto se spalovacím motorem. To je podle Tomáše Hambergera jeden z mýtů, který se s elektromobilitou pojí.

„Evropská komise vydala určité doporučení, které se bude týkat automobilů se spalovacími motory, ale nezakazuje jejich výrobu ani jejich používání. Spíše zavádí jakési sankce nebo limity na to, kolik automobilky budou od toho roku 2035 moci vyrobit pro evropský trh automobilů se spalovacím motorem.“

Mírní také obavy z toho, že s nárůstem počtu elektromobilů bude problém s jejich dobíjením.

„Česká republika má velice kvalitní distribuční síť, ten počet elektrických dobíjecích stanic se velice svižným tempem rozrůstá. Jenom za minulý rok tady bylo vybudováno asi 479 nových nabíjecích stanic, což si myslím, že je docela dobré číslo,“ uvádí.

Požár elektromobilu

Vzrůstající počet elektromobilů je ale výzvou pro hasiče, řešit požár takového vozidla jim zabere hodiny.

Čtěte také

„V současnosti se i hodně diskutuje novela o požární ochraně staveb, při nové výstavbě by se mělo zavádět určité množství bezpečnostních prvků. Třeba každé parkovací místo, kde bude elektrická dobíjecí stanice, by mělo mít tzv. EPS, což je elektronická požární signalizace, nebo prostě autonomní hasební systém,“ říká Tomáš Hamberger.

Zároveň i vývojáři elektromobilů usilují o to, aby v sobě každé auto mělo nějaký autonomní hasební prvek.

„Takže než by se to auto rozhořelo do nějakého velkého požáru, tak by ten autonomní systém v tom automobilu byl schopen požár lokalizovat a uhasit.“

Jak dlouho vydrží baterie elektromobilu? Jak se mění dojezd v zimním období? Dá se dobíjet za deště? A jaký je rozdíl mezi elektromobilem a plug-in hybridem? Poslechněte si celý rozhovor.

Související