Festival SCANDI přináší do kin závan severu. Nabídne nejaktuálnější filmy napříč žánry

18. leden 2023 11:00

V kině Lucerna startuje devátý ročník přehlídky nejzajímavějších filmů z Finska, Švédska, Norska, Dánska a Islandu – festival SCANDI. Zahájí ho epické historické drama Emigranti.

Režie filmu Emigranti se ujal norský tvůrce Erik Poppe, známý například snímkem Utøya o teroristickém útoku v roce 2011. S Emigranty se vrací do švédské historie.

„A její součástí byla i emigrace Skandinávců do Severní Ameriky v 19. století. Toto je příběh jedné obyčejné rodiny, která hledala nový domov, lepší zítřky i novou identitu. Chtěla odejít z rigidní společnosti, kde žila,“ nastiňuje Dominik Hronec, programový ředitel festivalu.

SCANDI 2023 zahájí historické drama Emigranti

Oblíbeným diváckým žánrem je komedie, kterou reprezentuje například titul Bombastický Johan o podivínském samotáři, jehož zaměstnáním i vášní je vyhazovat věci do vzduchu.

„Samozřejmě přijde i první láska, kterou seznámí s touto zálibou a omylem ji nechá trochu vyhodit do vzduchu. A je to celý jeho život, je to komedie i drama, ale především je to srdcervoucí portrét vztahu, který k sobě hledá cestu.“

Nejkontroverznějším snímkem festivalu je pak dánský přepis stejnojmenného bestselleru Janne Tellerové Nic, ve kterém se nevinná hra vyvine ve spirálu psychologického násilí.

Festival SCANDI uvede více než deset severských filmů a trvá celý týden od 18. do 25. ledna v pražských i mimopražských kinech. 

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související