Fotovoltaická elektrárna na střeše i projekt nové výstavní haly. O rozvoji Kongresového centra s jeho ředitelkou Lenkou Žlebkovou

Kongresové centrum se momentálně připravuje na předsednictví ČR v Radě Evropské unie. Budovu ale čekají další změny. Jaká je její současnost i budoucnost, o tom mluvila v pořadu K věci generální ředitelka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková.

„Ze dne na den se ze mě stal krizový manažer, kterým jsem nikdy předtím nebyla. Zpětně to hodnotím jako obrovskou školu,“ vzpomíná Lenka Žlebková na své začátky ve funkci. Do Kongresového centra nastupovala na začátku koronavirové pandemie v roce 2020. Během dvou let sloužila budova jako očkovací i uprchlické centrum.

Kongresový ruch se po pandemii opět rozjíždí, od července do poloviny prosince bude Kongresové centrum hostit největší část jednání v rámci českého předsednictví Radě Evropské unie. „Pečlivě se připravujeme, museli jsme nakoupit speciální mobiliář, zařídit kabeláž, abychom byli připraveni například na přenosy České televize.“

Sál Kongresového centra Praha

Nová výstavní hala

U velkých kongresů se budova potýká s nedostatečnou kapacitu výstavních prostor. To by měl vyřešit projekt nové výstavní haly, soutěž na její návrh vyhrálo architektonické studio OCA z Barcelony.

„Projekt je připravený na realizaci, má uzemní rozhodnutí, stavební povolení, ale během covidu byl pozastaven. V tuhle chvíli asi dojde k rozhodnutí akcionářů znovu tendrovat, abychom zjistili reálnou cenu na trhu a udělali finální rozhodnutí, jestli stavět,“ vysvětluje Lenka Žlebková.

Využití solární energie

Velkou novinkou Kongresového centra je také stavba fotovoltaické elektrárny na střeše. „Bude to největší fotovoltaická elektrárna na budově v Praze, snad i v České republice. Ušetří nám to asi deset procent naší spotřeby energií, což v současných cenách je šest milionů korun ročně. Doufáme, že do konce letošního roku bude zprovozněná.“

Jak se budou koordinovat práce na elektrárně během českého předsednictví? Jakou podobu by měla mít nová výstavní hala? A co by mělo přispět ke změně image Kongresového centra? Poslechněte si celý rozhovor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.