Hlavně si nesednout vedle a nepolít se. V Kavárně POTMĚ se budete radovat z obyčejných věcí

19. září 2023, aktualizováno

Kavárna POTMĚ na Karlově náměstí v Praze bude otevřená do neděle 24. září 2023. Usměvaví kavárníci se zrakovým handicapem vás tam uvítají denně mezi 9. a 20. hodinou. Zavazadla a všechny pomůcky, které by mohly svítit, si odložíte do uzamykatelné skříňky a můžete vyrazit. Nebojte, vždycky vás někdo z kavárníků doprovodí, usadí vás, pomůže s nápojem, popovídá si s vámi. Možná vám poví i svůj příběh.

Kavárna POTMĚ, plně zatemněná kavárna, v níž obsluhují zrakově postižení, funguje od roku 2006. Vyzkoušíte si v ní, jaké to je orientovat se bez pomoci očí, jen sluchem a hmatem. O svoje pocity se můžete podělit s lidmi, se kterými se sejdete u jednoho stolu. Třeba si „padnete do oka“, aniž byste se viděli. Obsluha vám odpoví na vše, co vás o životě „potmě“ zajímá.

Hmatové modely staveb

V poledních hodinách bývá na 30 až 60 minut provoz omezen, aby si kavárníci mohli oddechnout a v klidu poobědvat. V neděli 24. 9. se kavárna uzavře už ve 14 hodin.

U kavárny si můžete vyzkoušet hmatové modely, pomůcky nebo hry pro zrakově handicapované. Koupit si karty, ponožky nebo kartáček, který svítí ve tmě. Ve čtvrtek 21. 9. od 18 hodin tam zazpívá Elis Mraz.

Vstupné do Kavárny POTMĚ (včetně jednoho nápoje a hrnečku) činí pro dospělého 220 Kč, dítě do 15 let zaplatí 150 Kč. ZTP a ZTP/P také 150 Kč (průvodce rovněž 150 Kč), rodinné vstupné (2+2) je 600 Kč. Když budete mít chuť na druhý nápoj, dostanete ho za 50 Kč. Výtěžek jako tradičně poputuje na pomoc těžce zrakově postiženým dětem a dospělým.

Příběh Petra, který do kavárny doprovodil nás, si můžete poslechnout v reportáži.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.