Instalace v muzeu NaFilM zve na první český film ve virtuální realitě Tmání. Zapojíte všechny smysly

20. březen 2023 10:03

Národní filmové muzeum NaFilM se dál rozšiřuje. Nainstalovalo totiž nový prostor pro virtuální realitu. Až do září tam návštěvníci můžou vidět první český virtuální film Tmání.

Čtěte také

Instalace pro zhlédnutí virtuálního filmu Tmání režiséra Ondřeje Moravce je pro tým muzea dalším krokem ve snaze přiblížit lidem proces vzniku filmového média od samého počátku až po ty nejmodernější technologie.

„Návštěvník potom bude moct porovnat, jaká je ta virtuální realita, kterou jsme vytvořili v roce 2016, ta je pořád ještě z mobilního telefonu. A kam se ta technologie za pár let posunula,“ říká Adéla Mrázová, spoluzakladatelka Národního filmového muzea, které v roce 2021 získalo Českého lva v kategorii Mimořádný počin v oblasti audiovize.

Promítací místnost, v níž lze film vidět, zaplnily provázky. „Kterých je tu zavěšených pět tisíc. Jako je celá ta instalace interaktivní a haptická, tak je to i ten film. Návštěvník v něm musí používat ruce, svůj vlastní hlas, takže jsme se snažili, aby to byl zážitek, kde zapojí všechny smysly.“

První český film ve virtuální realitě můžete v muzeu NaFilM zažít do konce září letošního roku. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související