Jak se připravuje jeviště a pracuje s loutkami? Poznejte zákulisí Divadla Spejbla a Hurvínka

21. duben 2022

Spejbl a Hurvínek - legendární loutkové duo, které všichni dobře známe. Osobně se s těmito oblíbenými postavami můžete setkat v Divadle Spejbla a Hurvínka v pražských Dejvicích. Tam vyrazila i redaktorka Sabina Vosecká. Zákulisím ji provedl umělecký ředitel divadla David Janošek.

„Už jsme na jevišti, stojí nám tady konstrukce k představení Hurvínkova cesta do Tramtárie. Jeviště je poměrně velké, ale protože hrajeme pro děti iluzivně, tak stavíme na jevišti takový zmenšený pokojíček, konstrukci, na které se hraje,“ přibližuje David Janošek. Každé představení má svou konstrukci, protože se liší technickými požadavky.

Loutka Hurvínka v zákulisí Divadla Spejbla a Hurvínka

„Naši herci nehrají s loutkami ze země, ale stojí nahoře na konstrukci. Je to takové lešení, po kterém se dá chodit, aby byli nad loutkami ve výšce. Většina z nich se vodí třeba na dvoumetrových nitích.“ Soubor divadla má 17 hereckých členů, 5 - 6 technických členů a na představení se potkají téměř všichni.

Čtěte také

„Dětská představení hrajeme v rozdělené interpretaci, část herců loutky mluví a část je vodí. Máme speciální místnost – mluvírnu, která se nachází úplně nahoře. Tam sedí ti, kteří dabují loutky. Vzhledem k tomu, že ta místnůstka je poměrně malá, tak u velkých představení se často stane, že stojí vedle jeviště s mikrofony a mluví úplně live,“ dodává umělecký ředitel.

Hurvínek se také letos vydá na vesmírnou misi, tedy jeho dva centimetry vysoká skleněná figurka. Bude pasažérem družice Planetum1, kterou do kosmu vynese raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Poslechněte si celou reportáž ze zákulisí Divadla Spejbla a Hurvínka.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio