Máte v autě správně nastavenou sedačku? Předejdete tak zbytečným zraněním při dopravní nehodě

8. srpen 2022 07:00

Lidé v autech mnohdy sedí špatně. Shodují se na tom instruktoři bezpečné jízdy z příbramského polygonu. Špatná poloha řidiče za volantem může za zbytečná zranění i při dopravních nehodách v malé rychlosti. Často to jsou zlomené nohy nebo ruce a airbag vám při špatném posedu může zranit obličej.

„Sklon opěradla by měl být 95 až 100 stupňů, nesedím v předklonu a můžu sedět v mírném záklonu,“ popisuje Jan Faktor, lektor bezpečné jízdy na polygonu v Příbrami.

Čtěte také

Je potřeba si správně nastavit i vzdálenost sedačky pro ruce a nohy. „Řidičům, kteří mají manuální převodovku, doporučuji sešlápnout spojkový pedál. Řidiči, kteří mají automatickou převodovku, sešlápnou brzdový pedál. Po tvrdém sešlápnutí musí zůstat noha lehce pokrčená, nesmí být propnutá.“

Čelní náraz s propnutými končetinami způsobí zlomeninu, pokud jsou ale ruce i nohy pokrčené, fungují jako tlumiče.

Nebezpečí představuje také příliš velký sklon sedačky a pohodlný pololeh. „Musíme se narovnat, než plně chytneme volant do rukou a můžeme udělat třeba prudkou otočku. Když pololežíme, tak plně nedosáhneme ani na pedály. To je v případě brzdy velmi nebezpečné,“ říká dopravní expert Igor Sirota z Ústředního automotoklubu.

Zda má správně nastavenou sedačku ve svém autě zjišťoval i reportér Luděk Hubáček. Poslechněte si, jak to dopadlo.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související