Kavárna, kde věk nehraje roli. V podniku Stará škola vám kávu a koláč naservírují senioři

3. duben 2024 13:30

Na první pohled vypadá jako jakákoliv jiná kavárna. Ve Staré škole na pražském Smíchově nedaleko stanice metra Anděl vám ale kávu a koláče naservírují výhradně senioři. Podnik provozuje nezisková organizace Elpida, v Praze je vůbec první svého druhu.

„Já tady pracuji momentálně měsíc a půl a chodím sem jednou týdně, každé úterý,“ říká v kuchyni paní Jana. „Tady budou klasické kynuté koláčky, tvarohové s posypkou. Pak jsme dělaly bublaninu, drobenkový koláč s ovocem. Děláme i zhruba, tři, čtyři druhy chlebíčků, aby bylo něco slaného,“ ukazuje dnešní nabídku.

Organizace Elpida se inspirovala podobným konceptem, který už úspěšně funguje ve Vídni.

V kuchyni kavárny Stará škola vznikají třeba kynuté koláčky

„Prodejem těch výrobků, které se všechny vyrábí přímo tady na místě, podporujeme fungování našeho centra pro seniory na Smíchově. Jde to do rozpočtu a hradí se z toho další aktivity pro seniory. Některé akce jsou zadarmo, některé jsou dotované. Samozřejmě velikým smyslem toho sociálního podnikání je, aby se samotní senioři, kteří tady pracují, cítili dobře a naplněně,“ vysvětluje vedoucí projektu Bronislava Hilliová.

V kavárně zatím pracuje šest baristů a baristek a pět pekařek. Další jsou vítáni, kdo ještě zkušenosti s podobným provozem nemá, nevadí, vše se může naučit.

Jak jsou spokojeni návštěvníci kavárny? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související