Kuchařky bez domova si zákazníky svého bistra hýčkají. Na veganské speciality za nimi zajděte na Smíchov

29. únor 2024 13:14

V Praze na Smíchově znovu po covidové přestávce funguje sociální bistro Jídelna Kuchařek bez domova. Najdete ho jen několik kroků od zastávky tramvaje U Zvonu. Podnik provozuje nezisková organizace Jako doma a řízky si tam neobjednáte. Restaurace totiž nabízí pouze veganská jídla.

Veganský burger v Jídelně Kuchařek bez domova

„Připravujeme zeleninu, kterou třídíme a dáváme do lednice, a potom klasicky myjeme nádobí,“ popisuje Linda, která v bistru pracuje jako pomocná síla v kuchyni skoro čtyři roky. „Vždycky tady máme čisto, ta kuchyně je opravdu zorganizovaná, líbí se mi tady,“ chválí si.

Nevelký prostor se čtyřmi stoly se během poledne rychle naplní a zákazníci se rádi vrací. „Chutná mi tady, i přes moje dietní omezení tady vždycky něco vymyslí a uvaří mi. Mám takový pocit individuálního přístupu i atmosféra mě tu baví,“ říká jeden z pravidelných návštěvníků.

„Protože dnes obě jídla byla lepková, tak jsem měl speciálně pro mě udělaný sendvič, který byl bez lepku. Proto sem chodím,“ dodává s úsměvem.

V kuchyni aktuálně pracuje jedenáct žen bez domova. 

V Jidelně Kuchařek bez domova aktuálně pracuje jedenáct zaměstnankyň

„Když strávíte několik let na ulici nebo se prostě pohybujete v hodně nestabilním bydlení, tak je těžké nastoupit do práce, protože vám k tomu chybí to zázemí. Nemáte krásný životopis, tak hezké oblečení. Tyto bariéry tu prostě nejsou,“ vysvětluje Olga Pek, členka organizace Jako doma, která podnik vede.

V bistru kuchařky týdně spotřebují přes sto kilogramů potravin, které by se jinak zbytečně vyhodily. Jídelna je v provozu od úterý do čtvrtka, vždy od 11 do 17 hodin.

Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související