Každé dvanácté dítě se narodí předčasně. Sama jsem to zažila, říká maminka předčasně narozených dvojčat

13. únor 2016

Hana Píšová porodila předčasně dvojčata a prošla si všemi problémy s tím spojenými. Rozhodla se proto založit Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. Právě připravuje Předčasný koncert.

Hana Píšová porodila svá dvojčata ve 24. týdnu těhotenství, děti vážily pouhých 680 a 700 gramů. Domů si je rodina odvezla až za čtyři měsíce. „Měla jsem úžasnou podporu kamarádek a rodiny, všichni se u mě střídali a pomáhali mi. Jedna kamarádka zhodnotila situaci tak, že je to horší než čínské vězení, protože v porodnici v inkubátoru děti pravidelně po třech hodinách sondují, přebalují a krmí a naše děti si ten rytmus přenesly domů, takže i v noci se budily po třech hodinách. Když jsem měla obstarat dvě děti, tak jsem spala tak hodinu a půl, pak jsem hodinu něco dělala a pak se zase snažila spát. Přes den jsem cvičila s každým osmkrát Vojtovu metodu a do toho jsem objížděla všechna lékařská vyšetření,“ popisuje začátky života s dvojčaty Hana Píšová.


Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny pomáhá vždy konkrétní rodině a jejich konkrétní potřebě spojené s předčasně narozeným dítětem. O konkrétní formě a výši pomoci rozhoduje správní rada NF. Předsedou správní rady je doc. MUDr. Zbyněk Straňák, CSc., MBA, primář novorozeneckého oddělení UPMD Praha.

Po třech letech, kdy už bylo zřejmé, že děti jsou v pořádku, rozhodla se v prosinci 2013 Hana Píšová založit nadaci, která by rodinám předčasně narozených dětí pomáhala. „V té první fázi, kdy jsou děti dlouhodobě hospitalizované, tak rodiny často řeší už jen základní věc, jak dojíždět každý den za tím miminkem. V České republice je dvanáct perinatologických center, která se starají o předčasně narozené děti, a teď si představte, že jste z Jihlavy a narodí se vám předčasně dítě, tak ho převezou do Brna nebo do Prahy. Často jsou to stokilometrové vzdálenosti, takže náš nadační fond například hradí dopravu maminek. U předčasně narozených dětí bývají i různé poruchy příjmu potravy, často mají různé nesnášenlivosti a potřebují speciální výživu, kde jedna plechovka stojí pět set korun. I na to jsme v nadaci schopni přispět,“ říká Hana Píšová.

Nadační fond funguje už přes dva roky. Pokud někdo žádá o příspěvek, který mu je odsouhlasen, pak se peníze proplácejí zpětně, nikdy ne dopředu. Pro nadaci pracuje řada odborníků a je důležité zmínit, že všichni včetně zakladatelek nadace, pracují bez nároku na honorář.

Předčasný koncert

Nadace pro předčasně narozené děti teď připravila benefiční Předčasný koncert. Vystoupí na něm přední český basbarytonista Adam Plachetka, který vystoupí za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta Ondreje Lenárda. Koncert se bude konat v úterý 16. února 2016 od 19.30 v prostorách Velkého sálu Paláce Žofín. Během večera zazní díla Mozarta, Donizettiho, Rossiniho, Verdiho a Belliniho. Výtěžek z prodeje vstupenek poputuje na podporu konkrétních potřeb rodin s předčasně narozeným dítětem, aby mohly lépe zvládnout vše, co péče o předčasně narozené dítě přináší. Více informací o koncertu i o nadaci najdete na www.predcasnenarozenedeti.cz

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio