Když je mi blbě, šlápnu na plyn. Legraci si dělám i na operačním sále, vypráví novinář a spisovatel Patrik Banga

24. září 2023

Jako dítě se musel potýkat s diskriminací, jako dospělý se zdravotními problémy. Ani jedno ho nezlomilo. Zdravotní potíže překonává prací a o diskriminaci sepsal ojedinělou knihu, za kterou jako první Rom dostal ocenění Magnesia Litera. Hostem pořadu Až na dřeň byl spisovatel a novinář Patrik Banga.

Kniha Skutečná cesta ven vyšla před rokem, v listopadu ji Patrik Banga pokřtil a na jaře si šel na Novou scénu Národního divadla v Praze pro prestižní ocenění Magnesia Litera. Ačkoliv prý manželce v žertu při odevzdávání rukopisu říkal, že za ni cenu dostane, byl překvapený.

Patrik Banga - Skutečná cesta ven

„Vůbec jsem nečekal, že se knihu podaří takto rozšířit. Chystáme ale překlad do angličtiny, blíží se turné po Německu a upřímně řečeno, už jí mám plné zuby, rád bych se někdy podíval domů,“ líčí se smíchem.

Nejvíc se teď prý těší na chvíli, kdy se pustí do psaní další knihy. „Už mám tolik nápadů na papírcích, jen si potřebuji sednut a pustit se do toho.“

Nikdo jiný to nenapsal

Základem knihy Skutečná cesta ven je rukopis, který Patrik Banga rozepsal už před dvaceti lety. Z původních kapitol ale využil jen část.

„V původním textu se hodně projevovalo moje mládí. Ta kniha byla hodně agresivní a bez špetky sebekritiky. Nadával jsem v ní na systém, byla hodně aktivistická. Asi jsem potřeboval trochu zestárnout a té knize to hodně prospělo. V původním stavu bych ji nevydal.“

Vracet se k věcem, které ho před lety hodně trápily, nebylo snadné. Jak ale říká, nikdo nic takového nenapsal a bylo to potřeba. 

Patrik Banga

„Zažila to spousta Romů na Žižkově, ale nikdo to nenapsal, tak jsem musel já. Můj záměr byl zapsat dobu a udělat si z toho trochu legraci. Částečně jsem počítal s tím, že některým lidem dojde, co se vlastně dělo.“

Hlavně neřešit blbosti

V osobním rozvoji Bangovi pomohla cesta do válkou sužované Jugoslávie. „Tam jsem se dostal do míst, kde lidé žili v uprchlických táborech, a uvědomil jsem si, že jsou na tom mnohem hůř než já. Dalším bodem bylo to, když jsem onemocněl. To jsou ty momenty, kdy si řeknete, že z pohledu života a smrti řešíte vlastně blbosti.“

Zdravotní potíže se ohlásily ve chvíli, kdy měl Patrik Banga čerstvě rodinu, malé dítě a s kapelou svého dvojčete Radka Bangy s názvem Gipsy.cz jezdil po celém světě. Kvůli onemocnění ledvin musel absolvovat náročnou léčbu.

„Když je vám blbě a máte pocit, že už to nejde, tak musíte šlápnout na plyn. Snažím se věci vidět spíš pozitivně a legraci si dělám i na operačním sále,“ směje se.

Proč je podle něj důležité jít příkladem? Jak získal svůj první počítač? Proč vlastně nešel na gymnázium? Jak vzpomíná na své dětství v žižkovské komunitě? A proč má implantovaný monitor EKG? Poslechněte si celý rozhovor.

Související