Panenky Barbie se opět ukázaly v šatech od českých umělců. Peníze z dražby pomůžou dětem i seniorům

8. únor 2024 11:21

V Pasáži českého designu můžete ve dvou vitrínách obdivovat panenky Barbie. Od těch klasických se ale liší oblečením, šaty jim totiž ušili čeští módní návrháři a designéři. Jde o charitativní projekt Helping Dolls, který pomáhá dětem v nouzi.

„Do devátého ročníku máme zapojených 54 designéru napříč šperkem, sklem, a potom samozřejmě oděv,“ vysvětluje zakladatel projektu František Anděl.

Na letošním ročníku se podílela řada módních návrhářů, mezi nimi třeba Klára Nademlýnská. Kromě panenek výstava představuje i unikátní předměty ze skla.

„Je tady třeba velmi známý designér Dominik Navrátil, který obléká celebrity. Támhle máme UMPRUMáky, tam je velmi talentovaná Anna Martinková, ta dostala i ocenění. To jsou ty modré tubusy, jsou ze skleněných prutů a z toho se vyrábí korálky,“ ukazuje jednotlivé kusy František Anděl.

„Pak tady je váza Rückl, která je zase od Kateřiny Handlové. Máme zde i propojení napříč generacemi. Takže Bystro design tady má zároveň i synátora Leoše Smejkala,“ pokračuje.

Panenky Helping Dolls v Pasáži českého designu

Designové panenky čeká v červnu dražba a utržené peníze pak organizátoři rozdělí. Letošní ročník Helping Dolls pomůže především dětem z azylových domu Klokánek Láskova a SOOD Koala. Další část peněz pak poputuje vybraným seniorům v tíživé finanční situaci nebo do rodin, v nichž žijí nemohoucí osoby.

Kolik bylo nejmladší návrhářce, která se do projektu zapojila? A jak na panenky ve vitrínách reagují kolemjdoucí? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související