Manželé Ester a Milan Staří společně vydávají knihy pro děti: Naše shoda je nezvykle velká, třebaže se drobně rozcházíme

24. duben 2021

Do studia tentokrát přišli spisovatelka Ester a ilustrátor Milan Staří. Manželé společně vydávají knihy zaměřené na komunikační a jazykové dovednosti dětí. Dostali za ně několik ocenění v Česku i v zahraničí.

Ester Stará píše knížky zejména pro mladší školáky, některé jsou ale určené i dětem menším. „V nedávné době jsme vydali leporelo Aport, Fousku!, a to je opravdu pro úplné prvočtenáře nebo spíš prvoprohlížeče a posluchače toho, jak jim předčítají rodiče,“ říká spisovatelka. Dodává, že se snaží o to, aby knihy byly vždy interaktivní. „Často do těch knih píšu, že není jediný způsob, jak k té knize přistupovat. A pokud jsou tam nějaké úkoly, tak jak je řešit – že to je vždycky spíš záminka k nějakému rozhovoru.“

Manželé se shodují na tom, že vzájemná pracovní spolupráce funguje dobře. „Ta naše shoda je nezvykle velká – máme téměř stejnou představu o tom, jak ta věc má vypadat, jak má ve finále působit jako celek. A samozřejmě během toho procesu nastávají momenty, kdy se drobně rozcházíme, ale nikdy to není nic principiálního,“ usuzuje ilustrátor Milan Starý.

Rozkol přichází například v momentě, kdy ilustrace neodpovídají představám spisovatelky. „Já si ty věci hodně vizualizuji. Když je píšu, tak už dost dobře vím, jak by měly vypadat. A po Milanovi chci, aby mě ještě navíc překvapil a bylo to ještě lepší, než jsem si to představila,“ přiznává Ester.

Čtou dnešní děti?

„Mám pocit, že žijeme ve světě, kde na rozdíl od nás mají dnešní děti strašně lákadel a alternativ právě k té četbě. A o to je důležitější je k četbě přivést, protože tam se nerozvíjí jenom slovní zásoba nebo že vědí, jak se co píše, ale vůbec nějaká emocionální stránka, kreativita, myšlení,“ odpovídá spisovatelka na otázku, jestli dnešní děti čtou. „Já si myslím, že je důležité, aby si to čtení vůbec někdy zkusily, protože ono přináší zase úplně jiný typ slasti a užívání si,“ doplňuje ji manžel.

O čem je jejich nejnovější kniha Nauč Edu abecedu? A co dalšího chystají? Poslechněte si rozhovor s Ester a Milanem Starými.

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio