Za volant už v 17 letech a zpřísnění sankcí za závažné přestupky. Ministerstvo dopravy představilo novelu zákona

20. červenec 2022 08:58

Někteří chlapci a děvčata už v dětském věku závodí na okruzích. Na silnice ale zatím nesmějí. To se možná změní. Mladí řidiči by tak mohli do provozu – v doprovodu dospělých  o rok dříve, už v 17 letech. Počítá s tím novela silničního zákona, kterou tento týden představilo ministerstvo dopravy. Zákon ale zavádí i takzvaný řidičský průkaz na zkoušku nebo zpřísnění a zpřehlednění sankcí za nejzávažnější přestupky.

Podmínkou je, že se musí zájemce nejdřív přihlásit do autoškoly. Teprve po ukončení výuky a celého kurzu, nejdříve však v 17 letech, bude moct nováček řídit auto pod dohledem zkušenějšího a bezúhonného spolujezdce.

Čtěte také

„Musejí mít řidičské oprávnění déle než 10 let a v ten okamžik, kdy se stávají mentory, tak nesmějí mít žádný záznam v bodovém kontu řidiče,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka z ODS.

Rezort se inspiroval v okolních státech, například v Německu mohou sedmnáctiletí řídit auto pod dohledem už od roku 2011. Novela počítá i s řidičským průkazem na zkoušku. Nováček po získání průkazu by ve dvouleté lhůtě musel za závažný přestupek na speciální kurzy.

„Bude muset absolvovat psychologické sezení nebo přednášku v omezeném počtu lidí s psychologem, kde se rozeberou příčiny těch nejhorších nehod. A také další zhruba čtyři hodiny v autoškole, kde mu přímo v provozu dá zpětnou vazbu ten řidič autoškoly,“ dodává šéf BESIPu Tomáš Neřold.

Úprava výše pokut za přestupky

Nebude možné, aby takzvaných mentorů bylo víc, protože se zákonný zástupce bude muset zapsat do registru řidičů. Nový zákon by měl také zpřísnit postih nejzávažnějších přestupků. Některé pokuty se zvýší až na 25 tisíc korun, tedy na pětinásobek stávajících.

Patří mezi ně například překračování rychlosti, jak vysvětluje Tomáš Neřold: „Právě u těch nejvyšších rychlostí o 50 a více kilometrů mimo obec se nově zpřísňuje horní hranice té pokuty až na 25 tisíc.“

Tyto vysoké pokuty se budou týkat i jízdy pod vlivem alkoholu nebo jízdy na na červenou či telefonování za volantem. Také by se měl zjednodušit stávající systém trestných bodů z pěti sazeb na tři. Přičítaly by se dva, čtyři nebo šest bodů.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související