Mediace mezi pachatelem a obětí trestného činu není jednoduchá, ale bývá ozdravná, přibližuje ředitelka Probační a mediační služby

4. prosinec 2022

Vystudovala sociální práci na Karlově univerzitě a v 90. letech byla jednou z prvních probačních úřednic u nás. I její zásluhou tehdy vznikla Probační a mediační služba, která pomáhá pachatelům i obětem trestných činů. Proč je potřeba pomáhat oběma stranám? Nejen na to odpovídala ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

„Pachatel při setkání s obětí čelí mnoha otázkám a odpovídá často jinak, než jak by mluvil s policií,“ říká Andrea Matoušková, která se probaci spolu se svými někdejšími spolužáky věnuje od 90. let.

Andrea Matoušková

„Chodila jsem do prvního ročníku oboru sociální práce, který byl po revoluci otevřen pod vedením Jiřiny Šiklové. Už tehdy jsme vstupovali do justice s myšlenkou, že je potřeba mluvit nejen s oběťmi, ale i s pachateli. Prvních pět let jsme pracovali jako zaměstnanci soudů. Tehdy ještě žádná Probační a mediační služba neexistovala.“

Česká instituce je podle ní unikátní tím, že nabízí probaci i mediaci. Ve světě bývají tyto služby rozdělené mezi různé organizace.

Pachatel se může změnit

Proč je důležité pomáhat pachatelům? Andrea Matoušková má jasno: „Jsou to také jen lidé. Vykonali špatné skutky, za které si odpykávají trest. My věříme, že v každém člověku je potenciál změnit svůj život. Záleží na motivaci a také na podpoře, kterou mu dáme. Navíc, když té změně pomůžeme, tak už ten člověk třeba žádný trestný čin nevykoná a na světě bude bezpečněji.“

Kdybychom nevěřili, že se lidé mohou změnit, tak bychom to vzdali hned na začátku.

Probační a mediační služba pomáhá nést následky trestného činu pachatelům, obětem i jejich rodinám. Pomocí mediátorů – odborných pracovníků - umožňuje oběma stranám setkat se, vyrovnat se s trestným činem a najít budoucnost.

Čtěte také

„Mediace je dobrovolná. Není to vůbec jednoduché a ne každý do ní vstoupí. Ze své zkušenosti ale vím, že je ozdravná.“

Andrea Matušková se pomoci obětem i pachatelům věnuje celý život. Řízením osudu se teď sama stala člověkem, který se musí poprat s následkem trestného činu.

Jak se vyrovnává s tragickým odchodem milovaného manžela a jak neštěstí zasáhlo do její práce? Nedávno se také otevřel Probační dům, jak pomůže? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.