Moderní pobočka knihovny na Petřinách: Čtyři patra knih, multifunkční klubovny i atraktivní program

9. listopad 2023 12:42

Před týdnem přivítala nová pobočka Městské knihovny v Praze na Petřinách první návštěvníky. Stavba za asi 220 milionů korun trvala dělníkům více než rok. Knihovna čtenářům nabídne k vypůjčení devět tisíc svazků a také spoustu dalších novinek.

Bezbariérová pobočka v podobě moderní novostavby nabízí čtyři patra knih, příjemné prostředí pro čtení a také možnost využití čtyř kluboven, které není problém zarezervovat.

„Ty klubovny jsou víceúčelové, můžete si je zamluvit, že si chcete s kamarády zahrát deskovou hru, nebo jste neziskovka, která tady chce udělat besedu. K dispozici jsou stoly a židle, které mají kolečka tak, aby se ten nábytek dal přemísťovat. Ve vedlejší místnosti je tekoucí voda, takže se dají dělat třeba i aktivity typu lepení, malování,“ uvádí příklady ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

Pro kulturní a vzdělávací akce pak slouží multifunkční sál pro 60 lidí. „Umožňuje skutečně cokoliv, od klubového kina přes loutkové divadlo až po cestovatelské besedy nebo autorské čtení.“

Upravovalo se také okolí budovy, které poslouží čtenářům. „Zahrada byla ve velmi špatném stavu a vlastně čtenáři do ní neměli přístup. Teď nově je tady možnost vyjít přímo z knihovny na takovou terasu,“ doplňuje mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Bibliobox na Petřinách

Pobočka na Petřinách nabízí ještě jednu zajímavou službu, a to samoobslužný box na příjem a výdej knih, který bude v nepřetržitém provozu 24/7.

Jak vypadají dětská oddělení knihovny? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související