Ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák: Letos se těšíme na otevření dvou nových poboček v Libni a na Petřinách

„Zatímco Velký mlýn je adaptace historického objektu, tak na Petřinách stavíme úplně novou budovu,“ přibližuje ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. V pořadu K věci mluvil také o vydávání e-knih, o síle sociálních sítí nebo narozeninách Filmového klubu.

Před budovou knihovny na Mariánském náměstí se od minulého týdne tvoří fronty turistů. Díky příspěvku na sociálních sítích totiž objevili Idiom, který tvoří osm tisíc knížek a ty vyvolávají dojem nekonečného sloupu.

„Ti lidé tam stojí hodinu, aby si udělali selfie s Idiomem. Ten neuvěřitelný zájem nás trošku překvapil, protože Idiom slovenského výtvarníka Mateje Kréna tam stojí od roku 1998. To je opravdu téma na dizertaci ze sociologie,“ komentuje Tomáš Řehák sílu sociálních sítí.

Tato zkušenost se jistě bude hodit i k tématu, který si Městská knihovna v Praze pro tento a příští rok zvolila – mediální gramotnost. Cíl je jasný. „Naučit se se všemi těmi novými fenomény, které nás obklopují, žít a naučit se s nimi dobře zacházet, umět je zvládat a nenechat se jimi zblbnout.“

Vítejte v nových pobočkách

V letošním roce čeká Městskou knihovnu otevření hned dvou nových poboček. První vznikne v Libni v Löwitově mlýně v sousedství Thomayerových sadů. Tato pobočka bude také spojena s kavárnou.

Čtěte také

„To znamená, že tam budeme umožňovat, aby si lidi mohli vypít kávu nad knížkou. Chceme tam udělat spoustu různých komunitních aktivit, mimo jiné na tom spolupracujeme i s Českým rozhlasem a se spolkem, který to tam celé spravuje, moc se na to těšíme.“

Druhým místem jsou Petřiny a tato pobočka bude přelomová hlavně tím, že vzniká jako úplně nová budova. „Celý dům jako knihovna se postavil naposledy před 14 lety, to byla Národní technická knihovna. Takže to bude velká událost,“ podotýká Tomáš Řehák.

Kdy se nové pobočky otevřou pro veřejnost? Jak oslaví Filmový klub Městské knihovny v Praze 30 let své existence? A kolik e-knih instituce ročně vydá? Poslechněte si celý rozhovor.

Související