Na divokou vodu i do televizního studia jdu s respektem. Díky svým dětem vidím svět jinak, chválí si moderátor Daniel Stach

21. leden 2024

I sebesložitější téma umí přetavit v poutavou podívanou. Za popularizaci vědy ostatně získal nejedno ocenění. Přestože se po něm jmenuje planetka, sám se za hvězdu nepovažuje. Nejen o práci se v pořadu Až na dřeň rozpovídal moderátor České televize Daniel Stach.

Kdyby se mohl znovu rozhodovat o svém povolání, rozhodně by prý nechtěl být vědcem, které si dnes pravidelně zve před televizní kamery. „Já mám život naplánovaný dlouho dopředu, ale potřebuji vidět dílčí výsledky, to by ve vědě nešlo. Akademický svět není pro moje vnitřní nastavení, já potřebuji víc akce. A nezvládal bych papírové války, které vědci musí vést.“

Dobré novináře podle něj člověk pozná podle toho, jak se dlouhodobě připravují a dokážou držet svůj standard, a také jak reagují v době krize. Asi největší z nich byla pro Daniela Stacha doba pandemie, kdy skoro neslezl z televizní obrazovky.

Zatímco z lidí tehdy cítil strach, sám ho prý mít nesměl a ani teď ho při vysílání nemá. „Když jdu do studia, nemám strach, ale respekt k hostům. Strach nás nutí jednat pudově a to já nechci.“

Daniel Stach

Nesmíme se přestat ptát

Ve svých moderátorských začátcích se prý musel naučit mlčet. „Když se dnes dívám na svůj první rozhovor s Danou Drábovou, tak trpím,“ přiznává.

Daniel Stach a Kateřina Kubalová

K novinařině Daniela Stacha před lety dovedla touha dozvídat se stále něco nového, která ho neopustila ani po letech.

„Nikdy nedostanu odpovědi na všechny své otázky, a to je dobře. Vždycky budou věci, o kterých se chceme něco dozvídat. V opačném případě bychom se přestali posouvat a to by byl konec lidstva.“

Rodiče známého moderátora vedli k samostatnosti a zodpovědnosti. „Naučili mě, že se musím starat, nic nepadá do klína.“ Kromě nich ho ale formoval také sport, který začal dělat už jako malý kluk. Jeho doménou byl dlouhé roky vodní slalom.

Nejlepší je učit se z úspěchů

„Voda je nádherná tím, co všechno člověka učí. Nic mě nenaučilo tolik jako divoká voda. Potřebujete odbourat strach, ale zachovat si ten respekt. Pokud má člověk chvíli nos na vodě, tak ho to profackuje,“ popisuje a zároveň dodává, že ale nemá rád přístup hodíme ho do vody a on bude plavat.

Všechno by si člověk měl postupně nacvičit a tím získat jistotu. To platí i v novinářské praxi. Jen tak je možné posouvat své hranice. Dají se najít styčné body v uvažování skvělých sportovců a skvělých vědců?

Daniel Stach

„Ty nejlepší spojuje totální drajv. Stálé hledání, jak se zlepšit. Je potřeba učit se z úspěchů a hledat cesty, jak se posunout ještě dál. Když se poučím ze své chyby, tak jen zůstávám na svém průměru,“ myslí si Daniel Stach.

Největší životní změnou pro něj bylo jednoznačně narození dětí, s nimi také dokáže úžasně vypnout. „Děti žijí okamžikem a dokážou člověka pohltit. Díky nim vidím svět jinak a je to paráda.“

Který díl Hyde Parku Civilizace z poslední doby patří mezi ty nejlepší a byl pro něj velkou výzvou? Jak s vědeckou redakcí České televize souvisí ředkvička nebo kentaur? A umí se Daniel Stach za něco pochválit? Poslechněte si celý rozhovor.

Související