Na trhu se starožitnostmi roste zájem o šperky a mince. Numismatický trh dělá úplné kotrmelce, nestačíme zírat, přibližuje Simona Šustková

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala první viceprezidentku Asociace starožitníků Simonu Šustkovou. Ptala se jí na aktuální situaci na trhu se starožitnostmi, o jaké věci je dnes největší zájem a také na to, co návštěvníky čeká na znovuobnoveném veletrhu Antique.

Pandemie koronaviru se podepsala i na trhu se starožitnostmi. Mnoho obchodníků z tohoto tradičního oboru v online prostředí zatím nefungovalo. „Spousta těch lidí neměla dlouho ani e-mail a mobil, takže nemají e-shopy a platila pro ně plná uzávěra. Považovali jsme to za trochu bláznivý nápad, protože k nám vždycky přijde jeden nebo dva lidi a obchod je poloprázdný, takže tam by byla ta hygienická opatření velmi jednoduše aplikovatelná,“ popisuje Simona Šustková.

Lidé investují do šperků a mincí

Jednoznačným trendem na tomto trhu jsou šperky a mince, jako o vhodnou formu investice o ně rostl zájem během celé pandemie. „Numismatický trh dělá úplné kotrmelce, tam jsou nárůsty takové, že nestačíme zírat. Svatováclavské mince, které se prodávaly za dvanáct tisíc už jako sběratelská záležitost, tak teď jdou některé vzácnější ročníky do statisíců. I jiné mince narůstají viditelně den po dni. A zřejmě lidé stále nakupují, protože jinak by ty ceny nerostly.“

Po dvouleté pauze se na Novoměstskou radnici vrací veletrh Antique, navštívit ho můžete v termínu 21. - 24. dubna. „Určitě tam všichni přivezou hodně nového zboží, protože ty dva roky ho neměli možnost nikde prezentovat.“ Motto letošního jarního veletrhu zní „České poklady“. Jedním z exponátů bude třeba kolekce šperků z českého granátu, která reprezentovala Českou republiku na Světové výstavě EXPO v Dubaji.

Jaký vliv má na trh se starožitnostmi odliv ruské klientely? Na co si dávat pozor při nákupu historických věcí? A odkud se vlastně starožitnosti na trhu berou, můžou se dovážet? Poslechněte si celý rozhovor se Simonou Šustkovou.

Spustit audio