Nemocnice mají být barevné, ale zezačátku to byl boj, vzpomíná herečka Chantal Poullain. Její nadace slaví 30 let

„Za komunismu jsem se snažila pomáhat tak, že jsem pašovala léky, literaturu, všechno možné,“ usmívá se herečka Chantal Poullain. V roce 1993 pak založila Nadaci Archa Chantal, která se snaží zlepšovat podmínky v dětských nemocnicích, léčebnách a ordinacích.

Nadace Archa Chantal slaví v roce 2023 kulaté výročí. Impulzem k tomu, aby ji herečka před třiceti lety vůbec založila, byl syn Vladimír.

„Ptal se mě, proč je v té nemocnici tak smutno a kde jsou hračky. Protože se mnou cestoval po světě a vždycky jsme byli u doktora, který tam měl hernu. A já jsem mu slíbila, že budu dělat všechno, aby se něco změnilo,“ vzpomíná.

Veselé prostředí pomáhá

Vnést do nemocničního prostředí barvy ale zezačátku nebylo úplně lehké. „Byl boj je přemluvit, že ty nemocnice mají být barevné. V dnešní době vidíme ten rozdíl, už pochopili, že barvy a veselé prostředí jsou pro psychiku důležité. Ta léčba se pak koná úplně jinak.“

Dnes její nadace vytváří snové světy na dětských odděleních nemocnic po celé republice. Malí pacienti se tak ocitnou na lodní palubě, v džungli nebo třeba na ostrově. Malby už dnes nedělají rovnou na zeď, ale na dřevo, které se kvůli hygieně dá snadno sundat.

Chantal Poullain

„Strašně důležitá je například zem. Děti jsou malé a země je blízko, někdy na to nemyslíme. To musí být barevné a můžete udělat i hru na zem. V Motole jsem udělala celou zem se zvířecími stopami. Sestřička pak říká, že k panu doktorovi se jde třeba po stopě koně nebo ptáka. A ty děti to mají jako hru, to je ten smysl, trochu zapomenout na ten stres.“

Na podporu projektů Nadace Archa Chantal také každý rok vzniká kalendář Proměny, kam výtěžek tentokrát poputuje? Jak slaví Chantal Poullain Vánoce? A co by si nejvíc přála? Poslechněte si celý rozhovor.

Související