Nová pražská vyhláška omezuje spalování rostlinného materiálu. Odpad ze zahrady patří do hnědé popelnice

17. říjen 2023 10:24

Na celém území Prahy platí už zhruba tři týdny zákaz pálení listí a dalšího rostlinného odpadu. Zahrádkáři ho teď musejí kompostovat nebo dávat do popelnice na bioodpad. Zastupitelé tím chtějí zlepšit kvalitu ovzduší ve městě.

„My tady u rodičů v Čimicích máme velkou zahradu, kde jsme vždycky část odpadu pálili a část dávali na kompost. Teď s tou vyhláškou, o které jsme teda nevěděli, to budeme na kompost dávat všechno.“

Čtěte také

Se studentkou Annou stojíme pod velkým listnatým stromem, kolem nás už jsou hromádky oranžového listí. S tříděním bioodpadu má zkušenosti i ze svého podnájmu v centru Prahy, kde ve vnitrobloku mají také kompost.

Na odpad ze zahrady by lidé měli využívat hnědé popelnice. „Je to základní ingredience pro výrobu výživného a na organické látky bohatého kompostu. Ten dodává potřebné živiny do půdy, například v pražských parcích,“ vysvětluje mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Součást plánu k ochraně ovzduší

Podle náměstkyně pražského primátora pro životní prostředí Jany Komrskové z Pirátů ale nová vyhláška lidem nezakazuje rozdělávání ohňů v Praze. „Nejde samozřejmě o to, aby si nemohli opéct buřta nebo dělat pálení čarodějnic, jde o takové to klasické pálení listí,“ přibližuje.

„Máme Akční plán o ochraně ovzduší, který musíme plnit, to nám vlastně určuje Ministerstvo životního prostředí, takže je to splnění dalšího bodu,“ dodává Komrsková.

O hnědou popelnici na bioodpad si lidé můžou zažádat na magistrátu, za její pořízení i pravidelný vývoz nic neplatí.

autoři: Natalie Máchová ,
Spustit audio

Související