Mluvčí Pražských služeb Radim Mana: Do nádoby na plast v budoucnu vyhodíte i kovové obaly a nápojové kartony, bude multikomoditní

„Je to jednoznačně krok dopředu. Nebudete muset chodit se třemi taškami na stanoviště tříděného odpadu. Také by měly mizet kontejnery na kovy a nápojové kartony, takže budou ulice čistší i hezčí,“ popisuje tiskový mluvčí společnosti Pražské služby Radim Mana. V pořadu K věci mluvil i o svozu vánočních stromků nebo třídění bioodpadu.

Nastává doba, kdy lidé začínají řešit likvidaci vánočního stromečku. Systém je už několik let stejný, mají možnost ho odložit vedle černých popelnic na směsný komunální odpad.

„V případě, že ta popelnice je veřejně nepřístupná, například je v kleci nebo za plotem rodinného domu, tak prosíme Pražany, aby vánoční stromky odnesli na nejbližší stanoviště tříděného odpadu a opět je položili vedle nádob,“ upřesňuje Radim Mana.

Pražské služby jich takhle každoročně svezou na 300 tisíc. „Finální stanicí pro vánoční stromky jsou kompostárny v Praze a okolí, kde jsou štěpkovány a následně přeměněny na kompost.“ Umělé vánoční stromky pak patří do sběrného dvora.

Místo tří kontejnerů jeden

Novinkou roku 2023 bude postupné zavádění tzv. multikomoditního sběru. „To znamená, že Pražané budou moci do jedné nádoby současně vyhazovat plasty, kovové obaly a nápojové kartony,“ vysvětluje mluvčí.

Změnu umožní nová třídící linka, která vznikla jako součást třídicího centra v Chrášťanech u Prahy. Ta si poradí s různými druhy plastů, kovovými obaly, nápojovými kartony i s nežádoucími příměsemi. „Z nádoby na plast, tedy z té žluté, se stane ta multikomoditní.“

Čtěte také

Obyvatelé hlavního města se také naučili třídit bioodpad, o hnědé popelnice je mezi nimi stále větší zájem. „V loňském roce nastal velký boom počtu rozmístěných nádob na bioodpad, to číslo je opravdu velké – 34 tisíc kusů,“ potvrzuje Radim Mana. Svoz bioodpadu je totiž od začátku roku 2022 zajišťován bezplatně.

Třídí Pražané kávové kapsle? V některých sběrných dvorech najdeme i re-use pointy, jak fungují? A co je největším nešvarem spojeným s tříděním odpadu? Poslechněte si celý rozhovor.

Související