Oheň zachvátil jedoucí rychlík

16. říjen 2002

Na železniční trati mezi Okrouhlicí a Havlíčkovým Brodem vzplál ráno po osmé hodině jeden z vagónů jedoucího rychlíku Slovan. Nikdo z cestujících nebyl při požáru zraněn. Trať byla několik hodin neprůjezdná a dopravu zajišťovaly náhradní autobusy.

Požár vznikl ještě před vjezdem do Okrouhlice v poštovním vagónu rychlíku z Budapešti do Prahy. V nepřístupném terénu mezi řekou Sázavou a prudkým svahem k silnici zasahovaly tři hasičské sbory. Poštovní vůz zcela vyhořel a sousední vagón je silně poškozen. Ostatní se podařilo včas odpojit a dopravit i s cestujícími do bezpečí.

Situaci popsal ředitel havlíčkobrodského záchranného sboru Jaroslav Nácovský. "Jeden vagón byl úplně v plamenech, požár přecházel do druhého vagónu. Snažili jsme se uchránit další vagóny. Co se týče lidí, duchapřítomný vlakvedoucí zastavil soupravu a cestující byli vyvedeni mimo prostor nebezpečí."

"Škoda se odhaduje na jeden milion a více, zatím se to bude všechno upřesňovat. Příčina zatím není známa," uvedl operační důstojník havlíčkobrodských hasičů Kamil Bárta.

Doprava na železniční trati mezi stanicemi Okrouhlice a Havlíčkův Brod už byla obnovena.

autoři: mta , lnk , rep
Spustit audio