Po zavíračce do muzea na makronky

Jsou místa, která vám tak nějak přirostou k srdci. Po mém častém putování Prahou jich mám hned několik. Jedním takovým je Národní zemědělské muzeum...

Ano, opravdu je to muzeum. Jenže tohle konkrétní je zkrátka jiné, než ta ostatní. Líbí se mi jejich nápady při tvoření expozic. Třeba ta s názvem Voda v krajině, kde mě teda kromě spousty zajímavostí bavil taky závěs z korálků připomínající déšť. A že jsem nebyla sama. Ale o tom radši jindy.

Od pečení mamuta nad ohněm do profesionální kuchyně

Já jsem se tentokrát vydala na prohlídku expozice o gastronomii. Oheň, kamna, socialistická oranžová kuchyň a nakonec profesionální kuchyňské studio. To je ve zkratce vývoj přípravy jídla v čase. A všechno tohle tady mají taky vystavené. Moje kroky tentokrát mířily do zmíněného kuchyňského studia, které najdete na samotném konci expozice za obřím sklem. A aby tahle kuchyň, kterou by muzeu mohl závidět i Zdenda Pohlreich, nebyla nevyužitá, pořádají tady kurzy vaření a pečení. Já vyrazila na ten o výrobě makronek.

Gastrostudio Národního zemědělského muzea

Hlas z reproduktoru ohlásil konec návštěvní doby. Pro nás z kurzu to znamená  - ZAČÍNÁME. Účastníků je tu deset, čili plný počet. Po pár minutách se pouštíme do přípravy pod vedením zkušené cukrářky Hany Briatkové. Postupně zjišťuju, jak je příprava makronek náročná. Světe div se, ale všechny se ve finále krásně povedly. Proč asi, že jo. Mít doma profi cukráře, tak se mi povedly minule taky.

Nezavřete na pečení a slaďte si život. Je to potřeba čím dál víc.

Vaše Sabina <3 

#letajiciredaktorka

Spustit audio