Policie v Praze řeší stále více přestupků jezdců na elektrokoloběžkách. Magistrát sdílené koloběžky nepodporuje

4. duben 2023 12:41

Popularita elektrických kol a koloběžek v Česku stoupá, jenže s tím přibývá i problémů, které musí strážníci ve velkých městech řešit. Například městská policie v Praze eviduje za loňský rok přes 16 tisíc přestupků jezdců na elektrických kolech nebo koloběžkách, to je dvakrát víc než v roce 2021.

Kromě toho, že lidé jezdí na elektrických kolech nebo koloběžkách tam, kde to není povolené, tak jsou navíc často i opilí. Stejně jako motoristům jim ale hrozí za takovou jízdu vysoké pokuty, připomíná mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová:

Čtěte také

„Za jízdu na kole či koloběžce pod vlivem alkoholu nebo drog hrozí řidiči ve správním řízení pokuta v rozmezí od dvou a půl tisíce do dvaceti tisíc korun.“

Jen loni řešila městská policie v Praze přes 16 tisíc přestupků, které spáchali lidé na elektrokolech a koloběžkách, to je skoro dvakrát více než v roce 2021. Největší problémy má metropole se společnostmi, které provozují sdílené koloběžky.

„Navíc nemají pod kontrolou odkládání koloběžek svými uživateli, což je to, co vytváří nejvíce problémů. Z toho důvodu nejsou sdílené koloběžky na území hlavního města podporovány,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

O plošném zákazu elektrických koloběžek zatím Praha neuvažuje. Pro jízdu na nich platí stejná pravidla jako při jízdě na kole. S koloběžkou se smí jezdit po cyklostezkách nebo po silnici ve vyhrazených pruzích pro cyklisty. Pokud tam žádný není, musí se jet u krajnice.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související