Pozor na zprostředkovatele energií. Lžou o ceně a převedou vás k jinému dodavateli, varuje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich

Zazvoní vám u dveří nebo vás kontaktují po telefonu se skvělou nabídkou. „Je to pořád stejný trik, že ušetříte za energie. Nenechte se zmanipulovat slovíčky od někoho, koho neznáte,“ radí Jiří Fröhlich. Tiskový mluvčí České obchodní inspekce mluvil v pořadu K věci o nekalých praktikách, na které si dát pozor.

Rostoucí ceny energií nahrávají aktivitám různých zprostředkovatelů, kteří nabízejí výhodné tarify a možnost ušetřit. „Nějaká neznámá osoba vám začne nabízet zázračný tarif. Nic takového se neděje. Prostě jeho motivem vždycky bylo a bude převést vás někam jinam. Dostane za vás provize, že to odběrné místo převede k novému dodavateli,“ varuje Jiří Fröhlich.

Ve skutečnosti neušetříte, podle zkušeností České obchodní inspekce se 9 z 10 zprostředkovatelů energií dopustí nějaké nekalé praktiky. „Nejčastěji lžou o ceně, neuvedou cenu s DPH, aby se zdála ta cena menší. Tvrdí vám, že zůstanete u současného dodavatele, ale opak je pravdou.“

Jiří Fröhlich doporučuje využít cenový kalkulátor Energetického regulačního úřadu na stránkách kalkulator.eru.cz. „Vynechte prostředníky a jděte rovnou k dodavateli podle těch cen v kalkulátoru. Jedině tak máte šanci ušetřit.“

Aplikace s upozorněním na rizikové weby

Na Českou obchodní inspekci se lidé často obracejí kvůli nákupům přes internet. Fenoménem posledních měsíců jsou takzvané nákupní galerie, stránky vypadají jako český e-shop, ale zboží, které si zde objednáte, vám přijde většinou z Číny, třeba z AliExpressu. Problém bývá s odstoupením od smlouvy a vracením zboží. „Nákupní galerie vám pak nechtějí vrátit zprostředkovatelskou provizi, což je zpravidla 50 procent ceny.“

Na ochranu spotřebitelů vznikl seznam rizikových webů, které Česká obchodní inspekce eviduje. Seznam je dostupný na stránkách rizikove.cz a najdete jich tam přes tisíc. K dispozici je také aplikace, která je zdarma.

„Stáhnete si do prohlížeče jakéhokoli typu, ta aplikace se denně aktualizuje s naší databází. Vy brouzdáte po internetu, narazíte na reklamu, dostanete se na web, o kterém víme, že rizikový. A místo toho webu se vám tam objeví varování: Pozor, vstupujete na web, o kterém Česká obchodní inspekce ví, že rizikový,“ vysvětluje Jiří Fröhlich a doufá, že díky tomu už na takových stránkách nenakoupíte.

Jak je to s právem vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu? Jde to tak vždy? Co dělat v momentě, když jste už podepsali smlouvu s nějakým zprostředkovatelem energií? Můžete odstoupit? Poslechněte si celý rozhovor.

Související