Praha má jen tři kontaktní centra pro drogově závislé. Magistrát pracuje na plánu rozšíření nízkoprahových adiktologických služeb

4. leden 2022

Pražský magistrát musí letos připravit plán rozšiřování nízkoprahových služeb pro lidi se závislostí na drogách. Taková centra jsou jen tři, a to v Praze 5 a 1. Tamní radnice navíc řeší velké množství problémů s drogově závislými a chtějí, aby se zapojily i další městské části. Jaroslav Hroch se vydal přímo do kontaktního centra organizace Sananim na Smíchově.

Adiktoložka Ria Al-Halabiová v Kontaktním centru SANANIM na Smíchově

„Ta první místnost, té říkáme výměna. Je to takové srdce našeho kontaktního centra. Hlavní poslání našeho centra je chránit veřejné zdraví a zdraví jednotlivce. Přístupem, který my nazýváme minimalizace rizik, a to je tedy výměna injekčního materiálu, což zabraňuje šíření různých infekčních onemocnění,“ upřesňuje adiktoložka Ria Al-Halabiová.

Součástí kontaktního centra je i zdravotní středisko. Klienty tu ošetřuje student 6. ročníku 1. lékařské fakulty UK Marek Havrda: „Potkáváme se tady především s chronickými kožními ranami. A samozřejmě komplikace po špatně proběhlé aplikaci, což znamená různé abscesy. Když já jsem nemocný, bolí mě v krku, jdu za svým praktickým lékařem. Tento krok u našich klientů v podstatě úplně chybí. Já jsem přesvědčený o tom, že ulehčujeme zdravotnímu systému, veřejnému zdravotnictví.“ 

Možnost substituční léčby nebo cvičného zaměstnání

Centrum nabízí některým klientům i cvičné zaměstnání, třeba sbírání injekčních stříkaček. Součástí služby je knihovna, pravidelné filmové promítání nebo terapie uměním a k dispozici je také sprcha. 

Klient kontaktního centra SANANIM Petr a jeho fenka Eliška

Klienti užívající opiáty mají možnost se zapojit do substituční léčby, kdy jim užívanou látku vymění za bezpečnější a stabilní dávku legálně získaného preparátu. V programu je i 41 letý Petr původem z Bratislavy, poprvé se předávkoval ve čtrnácti letech. Petr sedí v křesle, cucá substituci a vedle něj spí fenka Eliška. Říká, že se tehdy chytil špatné party. Později odešel za prací do Česka, zaměstnání ale nebylo a skončil pod mostem Legií na Střeleckém ostrově.

Do července musí radní hlavního města Milena Johnová z uskupení Praha Sobě vypracovat plán rožšíření těchto služeb. Jak potvrdila Českému rozhlasu, zatím nejdále je příprava nového centra u Palmovky. 

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio