Pražské planetárium čeká zásadní rekonstrukce. Jeho kopule se koncem dubna uzavře

11. leden 2023 09:00

Naše bouřlivá planeta, Zrození Země nebo Měsíční sonáta. To jsou pořady, na které si můžete – třeba s dětmi – zajít do pražského planetária ve Stromovce. Zatím. Koncem dubna se jeho kopule kvůli plánované rekonstrukci uzavře.

Stávající promítací systém je už zastaralý, přestože funguje teprve čtrnáct let. Nahradit by ho měla nová revoluční technologie.

Čtěte také

„Jedná se o tzv. LED-Dome neboli kopuli, která už není projekční plochou, ale vlastně celá ta kopule je sestavená z LED diod, které vytvářejí obraz. Jsme schopni docílit obrovského kontrastu, to běžná projekce neumožňuje,“ vysvětluje ředitel organizace Planetum Jakub Rozehnal.

Pražské planetárium se stane největším na světě, které bude tuto technologii využívat. Životnost nového systému by se měla pohybovat kolem 25 let, planetárium také ušetří náklady na jeho údržbu.

Čtěte také

„Kromě toho budeme rekonstruovat celý sál včetně jeviště a hlediště, rozvodů, vzduchotechniky a rekuperace odpadního tepla, které pak bude vytápět celou budovu. Je to výborné ekologické řešení,“ doplňuje PR managerka organizace Planetum Dominika Šimoňaková.

Zástupci planetária věří, že pokud to stavební práce dovolí, zůstane přístupná výstava a obchod se suvenýry a pořádat by se mohly i workshopy pro školy. Přesné datum uzavření planetária ještě neznáme, mělo by to být ale ke konci dubna.

Na kdy je plánované slavnostní znovuotevření? A kam se můžou zájemci o pozorování hvězdného nebe v Praze vydat? Poslechněte si od redaktora Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související