Pražským hasičům chybí třicet lidí. Kdyby se k nám hlásilo i víc žen, budeme rádi, podotýká mluvčí Martin Kavka

Jakým největším výzvám aktuálně čelí pražští hasiči? Jak zvládali nedávné protesty zemědělců? A jaká kritéria musí splnit uchazeči o práci u hasičského sboru? Nejen o tom mluvil v pořadu K věci mluvčí pražských hasičů a krajský vyšetřovatel Martin Kavka.

Praha nedávno zažila hned dvě demonstrace zemědělců, při kterých do hlavního města přijely traktory a další zemědělská technika. Na akci byli velmi dobře připraveni i hasiči.

Čtěte také

„Sloužili jsme v plném počtu, spolupracovali jsme s policií a v případě, že by bylo potřeba, tak bychom některá družstva hasičů dislokovali třeba na nábřeží nebo na některá kritická místa. Naštěstí to nebylo potřeba, proběhlo to v pořádku,“ potvrzuje Martin Kavka.

Obavy ale podle něj byly rozhodně na místě. „Pokud by ty traktory zablokovaly magistrálu, tak tam ten průjezdný pruh, který my potřebujeme, to znamená tři metry, by ti řidiči nedokázali vytvořit. Ale musím říct, že policie to velmi dobře zvládla, vymezila jeden pruh i ve spolupráci s těmi zemědělci, byli ukáznění a k žádné velké blokaci nedošlo.“

Volná pracovní místa

Pražským hasičům momentálně chybí třicet lidí, které je problém nabrat. „Řekl bych, že je to asi ta největší výzva. Nejvíc se nám nedostává funkce hasiče, to znamená ti, co jezdí k tomu výjezdu, zasahují u požárů, dopravních nehod, u technických zásahů. Abych byl ještě konkrétnější, tak jsou to hlavně strojníci, kteří řídí cisterny, musí vlastně zvládat všechno, co normální hasič, ale ještě řídí velké nákladní auto a obsluhují stříkačku.“

Čtěte také

Právě strojníci mají ještě o něco přísnější psychologické testy, které jsou jedním z kritérií přijetí. Problém uchazečům činí i fyzické testy.

„Mladý člověk do 30 let musí udělat 32 kliků, 43 sedů lehů a musí uplavat dvě stě metrů za čtyři minuty padesát. A právě to plavání je největší kámen úrazu,“ dodává Martin Kavka.

Hlásit se samozřejmě můžou i ženy, jedna z nich také už více než rok a půl slouží u výjezdové jednotky. „Kdyby se jich hlásilo víc, byli bychom rádi. Dokážu si představit, že žena sportovkyně, která má trošku zapálení pro nějaké akční sporty, by mohla být i dobrou hasičkou a přihlásit se k nám.“

Jaká jsou další kritéria přijetí? V kolika letech chodí hasiči do důchodu? Co nového by mělo vzniknout v hasičské stanici v Holešovicích? Jaké požáry jsou typické pro jarní a letní období a na co si dávat pozor? Poslechněte si celý rozhovor.

Související