Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík o onkologickém i simulačním centru: Oba projekty měly být jinde, ale spadly na nás

„Protože jsme největší nemocnice v zemi, tak ji nejde zavřít, takže teď vyměňujeme okna a fasádu v celé budově nemocnice pro dospělé za provozu. To by mělo skončit letos v prosinci a na to se opravdu těším,“ přiznává Miloslav Ludvík. Jaké další proměny nemocnici čekají? O tom mluvil v pořadu K věci.

Motolská nemocnice letos slaví kulaté výročí, připomíná si 80 let od svého založení. Kromě aktuální rekonstrukce v budově dospělé části ji čekají i další projekty, jedním z nich je výstavba Motolského onkologického centra.

„Ta stavba má být zkolaudována v prvním kvartále roku 2026 a je financována z Národního plánu obnovy,“ upřesňuje Miloslav Ludvík. Původně mělo toto centrum vzniknout v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Čerpání peněz je ale časově omezeno a nemocnice v Motole měla vyřízené potřebné dokumenty včetně povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. To je nutné pro lineární urychlovače, tedy přístroje pro léčbu nádorů pomocí radioterapie.

„Jediný, kdo měl vydané a platné územní rozhodnutí, byl Motol. Ono to na nás tak trochu nechtěně spadlo. Na jednu stranu jsem rád, na druhou stranu – já už snad ani víc zešedivět nemůžu, tak snad to nějak dopadne.“

Simulační centrum pro vzdělávání

Podobná situace nastala i s dalším projektem simulačního centra. Realizovat se bude díky stavebnímu povolení na budovu mikrobiologie, které už motolská nemocnice měla. Simulační centrum poslouží ke školení zdravotnických pracovníků.

„Máte normální operační sál, na něm tým operuje figurínu a najednou tomu týmu vypnou všechna světla nebo tam najednou začnou nahánět dým nebo udělají jinou strašnou věc. Natáčejí to, a pak se s tím týmem rozebírá, jak reagovali a proč,“ popisuje Ludvík.

Podle něj je optimální, aby každý lékař takovým simulačním centrem prošel. „Aby byl opravdu připraven na situace, které asi nenastanou, ale můžou. A to také budujeme v Národním plánu obnovy. Původně se to mělo vybudovat v Bohnicích, tam se to nějak nepodařilo, takže to opět spadlo na nás.“

Jak je v Česku organizovaná onkologická péče a kdo přesně bude využívat služeb nového Onkologického centra? Proč přestala motolská nemocnice provozovat dětskou zubní pohotovost? A obnoví se do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor.

Související