Přilétají sem prezidenti a významné osobnosti. Podívejte se do přísně střežených míst Terminálu 4 na pražském letišti

12. květen 2023 09:30

Odlétají odsud třeba vládní delegace. Terminál 4 je nejstarší částí pražského letiště. Funkcionalistická budova se salonky z dob první republiky pamatuje třeba návštěvy prezidenta Baracka Obamy nebo papeže a podléhá přísným pravidlům.

„První procházíme místností, kde je rentgen na zavazadla,“ říká u vchodu vedoucí terminálu Jiří Mára. Vládní delegace a hlavy státu doprovází na cestách vždy ochranka, proto se tu zaměstnanci při odbavování běžně setkávají se zbraněmi. Po kontrole zavazadel následuje pasová kontrola.

„Terminál byl vystavěn v roce 1937 a co byla udělána velká rekonstrukce, tak byla snaha, aby se to k tomu roku 1937 přiblížilo. Ale vnitřní prostory byly v letech 1982, 1983 předělány z klasického terminálu na tyto salony,“ ukazuje Jiří Mára zázemí terminálu.

Halu terminálu využívají novináři a doprovod delegace, k dispozici je premiérský salonek a také prezidentský salonek.

„Je poměrně malý. Je opravdu určen pouze pro prezidenty a členy královských rodin. Samozřejmě je to vybaveno ještě toaletou se zázemím a další chodbou, kterou se ten salonek dá opustit.“

Terminál 4 na pražském letišti

Z budovy pak vede vstup rovnou na letištní plochu, která je stejně jako celý terminál přísně střežená.

Poslechněte si celou reportáž, která vás zavede do běžně nepřístupného Terminálu 4.

Podívat se sem můžete i vy díky akci Open House Praha, která se koná 20. a 21. května. Otevřená bude také naše rozhlasová budova v Karlíně, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.