Producent a režisér Petr Jákl: V Hollywoodu už nejsem kluk z Východu, ale ten, kdo dokáže sehnat finance i herce

15. říjen 2022

„Cesta do Hollywoodu byla strašně krušná. Když jsem v roce 2015 natočil v angličtině horor Ghoul, tak jsem to byl první takový malinkatý krůček. Až dopadl Žižka v roce 2018, tak hned rok potom už jsem začal dělat první film se Samuelem Jacksonem a Edem Harrisem v Americe,“ popisuje Petr Jákl.

Historický velkofilm Jan Žižka vstoupil do českých kin 8. září, o den později už měl premiéru v Americe. Petr Jákl přiznává, že nebylo jeho záměrem dělat životopis Žižky. „Zajímal mě osobní příběh toho boje za svobodu, za spravedlnost a vnitřní síla lidí. 

Pro mě je v životě hrozně důležitá naděje a chtěl jsem ji tam dostat.
Petr Jákl o filmu Jan Žižka

Moderátorka Lenka Vahalová s Petrem Jáklem

Nejkomplikovanější věcí na celém procesu bylo obsadit hlavní roli, Žižku nakonec ztvárnil americký herec Ben Foster. „Není tak známý, aby si ho člověk s něčím konkrétním spojil, ale zároveň je v Americe velmi respektovaný. Je to takový zvláštní typ, můžu se na něj koukat, i když nic nedělá.“

Jáklovi se podařilo na film sehnat 450 milionů korun, Jan Žižka se tak stal nejdražším snímkem v historii české kinematografie. „Sny se můžou plnit, když si za tím člověk jde. Šance, že se to stane, tam vždycky je. Že to nevyjde, to jsem slyšel ze všech stran. Ale já to musím zkusit, protože já tomu věřím a já pro to udělám maximum. Jestli to nevyjde, tak budu v pohodě, protože jsem udělal maximum.“

Je důležité dotahovat věci do konce

Nabídky na režírování teď Petr Jákl odmítá, chce trávit čas s dcerami a práci producenta zvládá i na dálku. Jeho cesta do Hollywoodu nebyla jednoduchá, nálepky kluka z Východu už se ale zbavil. Dnes je tím, kdo dokáže zafinancovat film a sehnat herce.

Vždycky jsem si zakládal na tom, že jsem dodržel slovo.

„Na každém projektu jsou problémy, ale člověk se k tomu musí postavit, řešit je a dotáhnout do konce. To je hrozně důležité, protože ty lidi vidí, že když už mi svěří finance, tak já to prostě dotáhnu, že se to uskuteční.“

Petr Jákl

Momentálně je jedním z producentů snímku Land of Bad s hollywoodskou hvězdou Russelem Crowem, film vzniká v Austrálii. „Začali jsme natáčet 14. září, kdy jsem měl narozeniny. Austrálii já miluji, protože jsem tam byl v roce 2000 na olympiádě v Sydney. Takže strašná náhoda, že v Austrálii znova ve stejnou dobu, jako byla olympiáda, tak se natáčí film s Russelem Crowem,“ dodává s úsměvem Petr Jákl.

Jakými profesemi si u filmu prošel? Proč by nechtěl žít dlouhodobě v zahraničí? Sleduje recenze na film Jan Žižka? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související