Putování po světě často začíná i končí v Klubu cestovatelů

Na začátku všeho byl cestovatelský portál Hedvábná stezka. Jeho provozovatelé se časem rozhodli, že by mohli založit místo, kde by se všichni světoběžníci scházeli. A tak na Masarykově nábřeží vznikl před dvanácti lety Klub cestovatelů. Z jedné části libanonská restaurace, z druhé prostor pro konání nejrůznějších přednášek, promítání či fotokurzů. Speciální cestovatelský salónek je oddělen a vybaven velkoformátovým promítacím plátnem a dataprojektorem. Každý měsíc také zdobí interiér restaurace nová fotografická výstava.

Program v Klubu cestovatelů je bohatý a zájem o přednášky v posledních letech stoupá. Do zahraničí vyjíždí stále více lidí. "Ze začátku nám chodili batůžkáři, avšak nabalují se noví lidé, i starší ročníky. Jak vznikl velký rozmach konzumace vietnamských polévek pho, tak začali mít Češi zájem u tuto destinaci. Vietnam a Srí Lanka, tyhle dva státy, když děláme přednášky, tak jsou pravidelně už dlouho dopředu vyprodané," upřesňuje jeden ze zakladatelů Filip Kerekeš.

Součástí Klubu cestovatelů je také knihovna. Tibetská skříň hned vedle baru skrývá ve svých útrobách desítky průvodců, které si na místě můžete zapůjčit a při konzumaci arabských pochoutek prostudovat. Specialitou jsou i hmyzí hody, na kterých ochutnáte třeba pražené cvrčky nebo pečené červy. www.hedvabnastezka.cz/klub-cestovatelu-praha

Cestovatelský salónek, kde se konají všechny přednášky a promítání
Nabídka arabských jídel v Klubu cestovatelů
Hmyzí hody a pražení cvrčci jsou jednou ze specialit Klubu cestovatelů
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.