Realizuje Praha 10 plánovanou rekonstrukci radnice? Situace se změnila, musíme to pečlivě zvážit, míní starosta Martin Valovič

Radnice Prahy 10 ve Vršovické ulici je v havarijním stavu, budovy ze 70. let jsou na hraně své životnosti. „Zatéká tam, elektroinstalace je ve velice špatném stavu i obvodový plášť, okna. V prvním pololetí příštího roku bychom se jako úřad měli přestěhovat,“ upřesňuje starosta Martin Valovič z ODS.

Novým sídlem radnice se stanou pronajaté prostory obchodně-administrativního objektu Vinice ve Vinohradské ulici. Otázkou zůstává, jak bude vedení Prahy 10 postupovat v případě plánované rekonstrukce radničního komplexu.

„Stojíme před zásadním rozhodnutím, jak dále postupovat, protože situace se diametrálně změnila. Přišla ekonomická krize, inflace, ceny stavebních prací.“ Přislíbená možnost čerpat půlmiliardovou bezúročnou půjčku od magistrátu platí jen do konce roku 2022 a hrozí, že o ni městská část přijde.

„My jako koalice bude muset pečlivě zvažovat tu samotnou rekonstrukci, jestli je to správná cesta, nebo jít třeba cestou dlouhodobého nájmu nebo koupě jiné budovy, která už dneska stojí,“ vysvětluje Martin Valovič.

Kulturní dům Eden půjde k zemi

Chátrající kulturní dům Eden čeká lepší budoucnost. Měla by zde stát nová budova s městskými nájemními byty, komunitním centrem a multifunkčním sálem. Praha 10 do rozhodování zapojila i veřejnost.

Čtěte také

„V první fázi jsme komunikovali s místními občany, ptali jsme se na to, co by tam mělo být, jaké funkce by to mělo plnit.“ Kromě přání zachovat kulturní stopu byl zájem také o bydlení a parkování. „Všechny věci jsme kumulovali do soutěžních podmínek a vypsali jsme mezinárodní architektonickou soutěž.“

Vítězný návrh nepočítá se zachováním budovy kulturního domu, ten čeká bourání. Martin Valovič slibuje, že důležité artefakty zůstanou zachovány. „Výtvarná díla, lustr Bořka Šípka, nádherné lustry René Roubíčka, všechny tyto věci bychom přenesli do nové budovy.“

Jak pomáhá Praha 10 občanům, na které dopadá ekonomická krize nejvíce? Jakou cílenou pomoc poskytne rodičům školáků? Poslechněte si celý rozhovor.

Související