Skautský institut v Rybárně láká do nově upravené kavárny. Využít můžete i několika tvůrčích dílen

10. duben 2024 13:24

Jde o nenápadný domeček v parku na Kampě, přitom nese kus historie. Řeč je o budově, ve které dřív sídlil Český rybářský svaz a také se tu natáčel film Jak utopit doktora Mráčka. Dnes ho využívají skauti. Svépomocí se o prostor starají, v přízemí provozují kavárnu a tu bylo potřeba upravit.

Michnovský letohrádek na Kampě zabydleli skauti před několika lety a kromě kavárny zde najdete sdílené dílny, můžete sem zajít na workshopy, promítání nebo třeba lekci jógy. V poslední době doznala změn hlavně kavárna, kde se měnila dispozice.

Kavárna v Rybárně

„Otočili jsme ten primární pult, když vás někdo obsluhuje a připravuje vám tady třeba limonádu, tak to dělá čelem k vám. Zároveň jsme vyčlenili specifickou část té místnosti pro přípravu kávy,“ ukazuje vedoucí Rybárny Janek Makarius.

Pochvaluje si, že je prostor mnohem více otevřený a vzdušnější. „Byť zase řešíme, že by se nám líbilo to malinko víc zabydlet. Ta místnost je možná trošku neútulná díky tomu, že jsou tu prázdné bílé stěny, ale máme z toho dobrý pocit, že jsme ten prostor opticky zvětšili,“ dodává.

Zlepšilo se i osvětlení v chodbě před kavárnou. „Obecně z tohohle prostoru máme radost, on je pro nás složitý v tom, že plní opravdu hodně funkcí. Je to první místo, kam člověk vejde, pro spoustu lidí plní funkci takové pasáže, protože máme dveře na obou stranách, ten člověk se třeba chce dostat z parku Kampa k nábřeží nebo opačně. Zároveň tam jsou nějaké stoly, když není kapacita v kavárně.“

Kromě kávy si do Rybárny můžete přijít vyrobit třeba vlastní keramický hrnek, sklenici z lahve od vína, ušít ledvinku nebo vyvolat fotky. V tzv. špinavé dílně vás zase naučí, jak pracovat se dřevem. Funguje zde také audio prostor pro zkoušení kapel.

Dílny si na stránkách Skautského institutu můžete rezervovat v kalendáři sami.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související